Over de grens: nieuwe opperrechter VS kan ”vrouw” niet definiëren & J.K. Rowling botst met Poetin

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Nieuwe opperrechter VS kan geen definitie van ”vrouw” geven
Het Amerikaanse Hooggerechtshof krijgt een nieuwe opperrechter. Rechter Stephen Breyer (82) kondigde onlangs zijn pensioen aan. President Joe Biden schoof Ketanji Brown Jackson als kandidaat naar voren. Vorige week maandag en dinsdag werd ze urenlang ondervraagd door de leden van het Senaat. Tijdens die verhoren bleek de progressieve democraat Brown Jackson –ze wordt naar verwachting de eerste zwarte vrouwelijke opperrechter– niet te weten wat een vrouw is, schrijft The Daily Wire.

Naar aanleiding van het nieuws dat de als man geboren transgender Lia Thomas een zwemwedstrijd voor vrouwen had gewonnen, stelde senator Marsha Blackburn aan Jackson de vraag: „Kunt u een mij een definitie van het woord ”vrouw” geven?” Het antwoord: „Dat kan ik niet. Niet in deze context. Ik ben geen bioloog.”

Blackburn: „Dus u gelooft dat de betekenis van het woord ”vrouw” zo onduidelijk en controversieel is dat u mij geen definitie kunt geven?”

Jackson: „Senator, in mijn werk als rechter (in het hof van beroep in Washington, red.) moet ik geschillen behandelen. Als er een geschil is over een definitie, maken mensen ruzie en ik kijk naar de wet en ik beslis, dus…”

Blackburn: „Het feit dat u mij geen duidelijk antwoord kunt geven over zoiets fundamenteels als wat een vrouw is, onderstreept het gevaar van het soort vooruitstrevende onderwijs waar we over horen.”

Bekijk hier het fragment:

Poetin neemt het op voor J.K. Rowling, die hem daarop de mond snoert
Tijdens een televisietoespraak haalde de Russische president Vladimir Poetin de Britse schrijfster J.K. Rowling aan als bewijsmateriaal voor de gevaren van westerse „progressieve discriminatie”, schrijft De Standaard.

„Haar boeken worden over de hele wereld gelezen, maar ze werd gecanceld omdat ze niet voldeed aan de eisen van de zogenaamde gendervrijheden”, sprak Poetin, die stelde dat zoiets in Rusland nooit zou gebeuren. „Wij zijn hiertegen verzekerd dankzij onze cultuur.”

J.K. Rowling reageerde via Twitter: „Kritiek op de westerse cancelcultuur kan misschien beter niet geuit worden door iemand die momenteel burgers afslacht vanwege de misdaad van verzet, of die hun critici gevangenzetten en vergiftigen. #IStandWithUkraine”, gevolgd door een link naar een artikel van de BBC over Aleksej Navalny, de gevangengenomen Kremlincriticus.


Gepubliceerd: 30-03-2022

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar