Over de grens: discussie over transsporters & transvrouwen moeten in Oekraïne blijven

Leestijd: < 1 minuut

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Amerikaanse discussie over transgenders in topsport
In de Verenigde Staten is het debat over de deelname van als man geboren transgenders aan vrouwensporten weer opgelaaid. Vorige week won transgender Lia Thomas tijdens de IVY League, een zwemtoernooi van de University of Pennsylvania, de 500 meter vrije slag voor vrouwen met overmacht, schrijft CNN. Eerder deed Thomas mee met de wedstrijden voor mannen.

Het is de eerste keer dat een transgender een grote sportwedstrijd wint. Van allerlei kanten komt er nu kritiek op de deelname van Thomas. Niet alleen door Twitteraars, politici en tv-persoonlijkheden; zelfs Caitlyn Jenner, voormalig mannelijk topsporter die zich nu als vrouw identificeert, bekritiseert de wedstrijdorganisatie. Volgens Jenner hadden de regels om toegelaten te worden tot de wedstrijd strenger moeten zijn.

Oekraïense transgenders moeten meevechten
De Oekraïense transgendergemeenschap ondervindt grote moeite om het land te ontvluchten, schrijft De Standaard. Dit komt grotendeels doordat mannen tussen de 18 en 60 jaar verplicht om in het land te blijven en te vechten. Mannen die een geslachtsaanpassing hebben ondergaan, beschikken in Oekraïne vaak nog over een mannelijk paspoort, omdat de procedure om je geslachtsregistratie aan te passen er omslachtig is. Hierdoor worden ze aan de grens teruggestuurd, omdat ze volgens de grenswachten moeten blijven, en vechten voor hun land.

Transgender-zijn wordt in Oekraïne gezien als een medische aandoening. Transpersonen moeten in Oekraïne een uitgebreide psychiatrische evaluatie van twee jaar ondergaan voordat ze legaal van geslacht kunnen veranderen.


Gepubliceerd: 23-03-2022

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar