Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Amerikaanse discussie over transgenders in topsport
In de Verenigde Staten is het debat over de deelname van als man geboren transgenders aan vrouwensporten weer opgelaaid. Vorige week won transgender Lia Thomas tijdens de IVY League, een zwemtoernooi van de University of Pennsylvania, de 500 meter vrije slag voor vrouwen met overmacht, schrijft CNN. Eerder deed Thomas mee met de wedstrijden voor mannen.

Het is de eerste keer dat een transgender een grote sportwedstrijd wint. Van allerlei kanten komt er nu kritiek op de deelname van Thomas. Niet alleen door Twitteraars, politici en tv-persoonlijkheden; zelfs Caitlyn Jenner, voormalig mannelijk topsporter die zich nu als vrouw identificeert, bekritiseert de wedstrijdorganisatie. Volgens Jenner hadden de regels om toegelaten te worden tot de wedstrijd strenger moeten zijn.

Oekraïense transgenders moeten meevechten
De Oekraïense transgendergemeenschap ondervindt grote moeite om het land te ontvluchten, schrijft De Standaard. Dit komt grotendeels doordat mannen tussen de 18 en 60 jaar verplicht om in het land te blijven en te vechten. Mannen die een geslachtsaanpassing hebben ondergaan, beschikken in Oekraïne vaak nog over een mannelijk paspoort, omdat de procedure om je geslachtsregistratie aan te passen er omslachtig is. Hierdoor worden ze aan de grens teruggestuurd, omdat ze volgens de grenswachten moeten blijven, en vechten voor hun land.

Transgender-zijn wordt in Oekraïne gezien als een medische aandoening. Transpersonen moeten in Oekraïne een uitgebreide psychiatrische evaluatie van twee jaar ondergaan voordat ze legaal van geslacht kunnen veranderen.


Gepubliceerd: 23-03-2022

Gerelateerde artikelen

Over de grens: meerderheid Church of Scotland voor inzegenen ‘homohuwelijk’ & abortusrecht in Amerika

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt…

Räsänen voor de rechter; politica vreest hedendaagse boekverbranding

De Finse christendemocratische politica Päivi Räsänen werd maandag 24 januari verhoord in…

Geneefse Verklaring: 32 landen bekrachtigen het gezin als hoeksteen van samenleving

Op donderdag 22 oktober 2020 ondertekenden 32 landen de Geneefse Consensus Verklaring,…

Benoeming dr. M. Klaassen

Versterking Bijbels Beraad M/V voor bezinning en toerusting in kerken Per 1…