Over de grens: knieval Duitse bisschop & Schotse vrouwen uiten zorg om transgenderwet

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Prominente Duitse bisschop pleit voor andere leer over seksualiteit
Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse rooms-katholieke bisschoppenconferentie (DBK), pleit voor wijzigingen van de kerkelijke leer over seks buiten het huwelijk en homoseksualiteit, schrijft katholisch.de. In een interview met het Duitse tijdschrift Bunte zegt de bisschop dat niemand meer gelooft dat geslachtsgemeenschap uitsluitend binnen het huwelijk thuishoort. „En daarom moeten we de catechismus op dit punt enigszins aanpassen. Seksualiteit is een geschenk van God, geen zonde.”

Over homoseksuele relaties zegt hij: „Het is geoorloofd als het gebeurt in trouw en verantwoordelijkheid, want dan heeft het geen invloed op de relatie met God.” Bätzing garandeerde dat homo’s en lesbiennes niet bang hoeven te zijn voor ontslag vanwege hun seksualiteit. „Niemand hoeft bang te zijn om zijn baan te verliezen als hij zijn persoonlijke intimiteit naleeft. Het zijn mijn zaken niet.”

De bisschop sprak zich ook uit voor het afschaffen van de celibaatsplicht voor priesters. Daarnaast zei hij zich goed voor te kunnen stellen dat „vrouwen het gewijde ambt zouden gaan bekleden. (…) De traditie dat er altijd een man vooraan staat, slaat niet meer aan, dat voel ik in onze parochies. We hebben de kracht van vrouwen nodig. En we moeten ze alles toevertrouwen.”

Schotse vrouwen uiten zorgen over transgenderwet
Een coalitie van Schotse vrouwelijke politici, onderzoekers, journalisten en schrijvers uit het brede politieke spectrum heeft verzet aangetekend tegen plannen van de Schotse regering om mensen hun eigen juridische geslacht te laten bepalen, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

De transgenderwet die de Schotse regering vorige week indiende bepaalt dat psychologische en medische verantwoording niet langer nodig is voor een wijziging van de geslachtsregistratie. Daarnaast bepleit het ook een leeftijdsverlaging van 18 naar 16 jaar.

De coalitie van vrouwen vreest door de wet onder meer hun veiligheid. Kwaadwillende mannen zouden de wet kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot vrouwenkleedkamers en vrouwentoiletten.

Het wetsvoorstel lijkt naar alle waarschijnlijkheid te worden aangenomen door het Schotse parlement. Daar heeft de sociaaldemocratische SNP, voorstander van het initiatief, sinds vorig jaar op één zetel na de absolute meerderheid.

Florida verbiedt genderonderwijs aan jongste kinderen
De senaat van Florida heeft dinsdag 8 maart de Parental Rights in Education bill aangenomen, een initiatiefwet die het leerkrachten van kleuterklassen tot en met de derde klas moet verbieden om onderwijs te geven over genderidentiteit en seksuele geaardheid. Dat schrijft The Daily Wire. Daarnaast verplicht het wetsvoorstel scholen om ouders op de hoogte te stellen van fysieke, emotionele of mentale ontwikkelingen bij hun kind. Als ouders denken dat een school zich niet aan deze regels houdt, hebben ze het recht om een ​​rechtszaak aan te spannen.

Critici van het voorstel beweren dat lhbti-studenten door de wet zouden worden beschadigd, omdat er dan geen gesprek meer zal zijn over lhbti-seks en genderonderwerpen. Dat zou die kinderen een onwelkom gevoel geven, vrezen de tegenstanders die de wet chargerend de „don’t say gay”-wet noemen. Daarom riepen senatoren van de Democratische Partij afgelopen maandag uit protest steeds het woord „gay” in het parlementsgebouw van Florida.


Gepubliceerd: 09-03-2022

Meer buitenlands nieuws

Tien Geboden in klaslokalen Louisiana

Vanaf januari 2025 moet in elk klaslokaal in Louisiana een duidelijk leesbare afdruk van de Bijbelse Tien geboden worden opgehangen. De Republikeinse gouverneur Landry tekende

Afnemende steun voor ‘homohuwelijk’

Uit onderzoek van het linkse Public Religion Research bleek dat de steun voor ‘homohuwelijken’ in Amerika afneemt. Het Ipsos LGBT+ Pride Report 2024 laat dit

Duitse theologe gecanceld na haar bekering

De Nederlandse theologe Jantine Nierop was het progressieve boegbeeld van het studiecentrum voor gendervraagstukken in de Evangelische Kirche in Duitsland. Nu niet meer. Toen ze