Over de grens: knieval Duitse bisschop & Schotse vrouwen uiten zorg om transgenderwet

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Prominente Duitse bisschop pleit voor andere leer over seksualiteit
Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse rooms-katholieke bisschoppenconferentie (DBK), pleit voor wijzigingen van de kerkelijke leer over seks buiten het huwelijk en homoseksualiteit, schrijft katholisch.de. In een interview met het Duitse tijdschrift Bunte zegt de bisschop dat niemand meer gelooft dat geslachtsgemeenschap uitsluitend binnen het huwelijk thuishoort. „En daarom moeten we de catechismus op dit punt enigszins aanpassen. Seksualiteit is een geschenk van God, geen zonde.”

Over homoseksuele relaties zegt hij: „Het is geoorloofd als het gebeurt in trouw en verantwoordelijkheid, want dan heeft het geen invloed op de relatie met God.” Bätzing garandeerde dat homo’s en lesbiennes niet bang hoeven te zijn voor ontslag vanwege hun seksualiteit. „Niemand hoeft bang te zijn om zijn baan te verliezen als hij zijn persoonlijke intimiteit naleeft. Het zijn mijn zaken niet.”

De bisschop sprak zich ook uit voor het afschaffen van de celibaatsplicht voor priesters. Daarnaast zei hij zich goed voor te kunnen stellen dat „vrouwen het gewijde ambt zouden gaan bekleden. (…) De traditie dat er altijd een man vooraan staat, slaat niet meer aan, dat voel ik in onze parochies. We hebben de kracht van vrouwen nodig. En we moeten ze alles toevertrouwen.”

Schotse vrouwen uiten zorgen over transgenderwet
Een coalitie van Schotse vrouwelijke politici, onderzoekers, journalisten en schrijvers uit het brede politieke spectrum heeft verzet aangetekend tegen plannen van de Schotse regering om mensen hun eigen juridische geslacht te laten bepalen, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

De transgenderwet die de Schotse regering vorige week indiende bepaalt dat psychologische en medische verantwoording niet langer nodig is voor een wijziging van de geslachtsregistratie. Daarnaast bepleit het ook een leeftijdsverlaging van 18 naar 16 jaar.

De coalitie van vrouwen vreest door de wet onder meer hun veiligheid. Kwaadwillende mannen zouden de wet kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot vrouwenkleedkamers en vrouwentoiletten.

Het wetsvoorstel lijkt naar alle waarschijnlijkheid te worden aangenomen door het Schotse parlement. Daar heeft de sociaaldemocratische SNP, voorstander van het initiatief, sinds vorig jaar op één zetel na de absolute meerderheid.

Florida verbiedt genderonderwijs aan jongste kinderen
De senaat van Florida heeft dinsdag 8 maart de Parental Rights in Education bill aangenomen, een initiatiefwet die het leerkrachten van kleuterklassen tot en met de derde klas moet verbieden om onderwijs te geven over genderidentiteit en seksuele geaardheid. Dat schrijft The Daily Wire. Daarnaast verplicht het wetsvoorstel scholen om ouders op de hoogte te stellen van fysieke, emotionele of mentale ontwikkelingen bij hun kind. Als ouders denken dat een school zich niet aan deze regels houdt, hebben ze het recht om een ​​rechtszaak aan te spannen.

Critici van het voorstel beweren dat lhbti-studenten door de wet zouden worden beschadigd, omdat er dan geen gesprek meer zal zijn over lhbti-seks en genderonderwerpen. Dat zou die kinderen een onwelkom gevoel geven, vrezen de tegenstanders die de wet chargerend de „don’t say gay”-wet noemen. Daarom riepen senatoren van de Democratische Partij afgelopen maandag uit protest steeds het woord „gay” in het parlementsgebouw van Florida.


Gepubliceerd: 09-03-2022

Meer buitenlands nieuws

Onthutsende onthullingen in WPATH-files

Begin maart publiceerde Environmental Progress de zogenaamde WPATH-files. Uit deze bestanden is op te maken hoe de WPATH (organisatie die geldt als autoriteit op het

Transgenderday of Visibility

De Amerikaanse president Joe Biden heeft 31 maart uitgeroepen tot Transgenderdag van de zichtbaarheid. Zo wil hij deze groep mensen aandacht en steun geven. Verschillende

Thais parlement keurt ‘homohuwelijk’ goed

Het parlement van Thailand heeft woensdag met overweldigende meerderheid een wet goedgekeurd die het ‘homohuwelijk’ legaliseert, aldus Reuters. Dit zou het derde land in Azië

Franse abt beschuldigd van ‘homohaat’.

De Franse regering onderneemt juridische stappen tegen een katholieke priester, omdat hij homoseksualiteit als een zonde heeft omschreven, aldus European Conservative. De abt, Matthieu Raffray,