Over de grens: arts ontslagen om visie op gender & Israël verbiedt per direct ‘conversietherapie’

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Britse christelijke arts ontslagen vanwege visie op gender
Een arts uit Birmingham werkte als medisch beoordelaar voor het Department for Work and Pensions (DWP) in Engeland. Tot 2018. Toen werd hij ontslagen omdat hij weigerde naar cliënten te verwijzen met de voornaamwoorden die passen bij het door hun gekozen geslacht. De christelijke dr. David Mackereth vocht zijn ontslag in 2019 aan. In de rechtszaak die volgde, vertelde de arts dat hij gelooft dat het menselijk geslacht een biologisch gegeven is dat bij de geboorte geconstateerd wordt en al in de baarmoeder vastligt. Hij zei zich daarbij te baseren op Genesis 1 vers 27.

Maar de arbeidsrechtbank in Birmingham stelde de arts in het ongelijk. De uitspraak luidde: „Geloof in Genesis 1:27, gebrek aan geloof in transgenderisme en gewetensbezwaren tegen transgenderisme zijn naar onze mening onverenigbaar met de menselijke waardigheid en in strijd met de fundamentele rechten van anderen, in het bijzonder hier, transgenders.”

Mackereth legde zich bij de uitspraak neer. Maar hij gaat nu toch in hoger beroep, vanwege een soortgelijke rechtszaak die vorig jaar speelde, schrijft Christianity Today. Die zaak was aangespannen door Maya Forstater. Deze onderzoekster verloor haar baan bij een denktank nadat ze had gezegd dat mensen hun biologische geslacht niet kunnen veranderen. Toen ze haar ontslag aanvocht, zei een arbeidsrechtbank dat haar mening „in een democratische samenleving geen respect waard was.” Maar dat vonnis werd later in hoger beroep vernietigd.

Op 28 en 29 maart dient de zaak bij een arbeidsrechter. Mackereth: „Als christenen willen we niemand voor het hoofd stoten. Onze opdracht is om alle mensen lief te hebben, met christelijke liefde. Maar we kunnen mensen niet werkelijk liefhebben, wanneer we hen een leugen voorhouden.”

Acuut verbod op ‘conversietherapie’ in Israël
Dienden in Nederland een aantal politieke partijen afgelopen maandag een wetsvoorstel tegen ‘conversietherapie’ in; in Israël werd diezelfde dag een onmiddellijk verbod op ‘homogenezing’ afgekondigd. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Het ministerie van Volksgezondheid stuurde een brief aan alle gezondheidsprofessionals in het land. Het wordt hen verboden om ‘conversietherapieën’ aan te bieden, er reclame voor te maken en ze te uit te voeren. Wie dit wel doet, riskeert straffen voor „het misbruiken van de jonge LGBT-gemeenschap”, zo schreef de Israëlische minister van Volksgezondheid, Nitzan Horowitz.

Het ‘homohuwelijk’ is in Israël wettelijk niet toegestaan.

Genitale verminking „om niet in een genderhokje te passen
Begin december 2021 deed de politie een huiszoeking in een woning in Finsbury Park, in Londen. De agenten troffen in de kelder van het appartementencomplex zeven personen aan die filmden hoe ze werden gecastreerd of hoe hun geslachtsdelen operatief werden verwijderd, meldt De Telegraaf. De handelingen zouden live uitgezonden zijn, tegen betaling via een account op Twitter.

De verminkingen zouden horen bij een subcultuur waarin mensen hun geslachtsdelen laten verwijderen om niet langer binnen een genderhokje te passen, genaamd ”nullos”, een afkorting van genital nullification.

Arts voor rechter om aanbieden middel dat werking abortuspil tegengaat
De Britse arts Dermot Kearney bood lange tijd behandelingen aan die de werking van de abortuspil tegengingen. Maar hij werd aangeklaagd en ontslagen, omdat het middel gevaarlijk zou zijn, schrijft CIP.nl.

Wanneer vrouwen abortus plegen door middel van een abortuspil nemen ze twee capsules met de stof mifepristone. Dit is mogelijk tot de negende week van de zwangerschap. Veel vrouwen hebben na het nemen van de eerste pil meteen spijt, stelt de advocaat van Kearney. Daarom dient de arts het middel progesteron, een zwangerschapshormoon, toe.

Op 24 februari vindt de rechtszaak tegen dr. Kearney plaats. Daarin wordt besloten of hij permanent zijn bevoegdheid als arts zal verliezen.


Gepubliceerd: 16-02-2022

Meer buitenlands nieuws

Target krabbelt terug met LHBT-acceptatie

Target, een grote Amerikaanse winkelketen, raakte vorig jaar in opspraak toen ze een ‘Pride Month-collectie presenteerde. Veel Amerikanen riepen op het bedrijf te boycotten. Om