Over de grens: lhbti-tour in museum Gent & Noorwegen komt met non-binair voornaamwoord

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Gents museum organiseert lhbti-tour
Het museum voor Schone Kunsten in Gent lanceert als eerste een speciale lhbti-tour langs de collectie. Dat schrijft de PZC. Tijdens de speciale tour staat de gids stil bij verhalen die „laten zien dat queer zijn van alle tijden is”, vertelt directeur Manfred Sellink.

De rondleiding voert langs schilderijen met scènes van godin Artemis en haar vrouwelijke gezellen of kunstwerken die de vervolging van homoseksuelen en lesbiènnes in de middeleeuwen vertonen. Het doel van de tour is om de lhbti-verhalen die al in de zaal aanwezig waren, bredere bekendheid te geven.

Duitse rooms-katholieken stellen Vaticaan op de proef met liberale koers
Het Duitse rooms-katholieke platform Der Synodale Weg heeft afgelopen week een aantal liberale besluiten genomen, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Zo stemde het met grote meerderheid voor de wijding van vrouwen, afschaffing van het celibaat en acceptatie van het homohuwelijk. Deze besluiten strijden met de officiële leer van het Vaticaan.

Der Synodale Weg stelde dat seksualiteit niet langer is gekoppeld aan het huwelijk tussen man en vrouw en dat homoseksualiteit niet fundamenteel anders is dan heteroseksualiteit. Ook vonden leden dat gescheidenen een kerkelijk huwelijk moeten kunnen krijgen.

Er zijn ook kritische stemmen naar aanleiding van de beslissingen van de Synodale Weg. Theologe en blogger Margarete Strauss ziet de vrouwelijke wijdingen als het product van een “door en door liberale exegese met veel fundamentele ideologische aannames.” Ze hekelt het feit dat God niet meer de leidraad van het document is, maar dat de synodeleden hun eigen agenda gebruiken om de Bijbel te interpreteren.

Non-binaire Noor krijgt eigen voornaamwoord
Binnen nu en een jaar krijgen non-binaire Noren officieel een eigen voornaamwoord. Het woord ‘hen’ zal dan officieel aan de Noorse taal worden toegevoegd en ook in het woordenboek te vinden zijn, schrijft Trouw.

Een woordvoerder van de Noorse Taalunie zegt dat het woord al volledig in de spreektaal van het land is opgenomen en daarom ook in het woordenboek zou moeten staan.

Eerder bestond ook nog het voornaamwoord ”de”, wat hetzelfde betekent als het Engelse ”they”. Officieel wordt nu echter gekozen voor het woord ‘hen’. Daarmee volgt Noorwegen het voorbeeld van Zweden. Daar werd het voornaamwoord al in 2014 geïntroduceerd.

Christelijke school in Australië verwijdert identiteitsverklaring
Een christelijke school in Australië die eerder ophef veroorzaakte door ouders een identiteitsverklaring te laten tekenen waarin staat dat homoseksualiteit een zonde is, heeft het gewraakte document teruggetrokken. Dat meldt CNN.

De school, genaamd CItipointe Christian College, in Brisbane, vereiste dat ouders het document tekenden voordat hun kind toegelaten kon worden. In de identiteitsverklaring werd homoseksualiteit gelijkgesteld aan incest en pedofilie. Verder stond er in het document dat er geen transgender kinderen zouden worden toegelaten en dat leerlingen geschorst konden worden op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit of seksuele activiteit.

Donderdag maakte de schooldirecteur, dominee Brian Mulheran, bekend dat het document was afgeschaft. Ouders hoeven het niet langer te tekenen om hun kind naar de school te kunnen sturen.


Gepubliceerd: 09-02-2022

Meer buitenlands nieuws

De seksuele revolutie in Tsjechië

In een blogartikel op Elizamondegreen wordt de seksuele revolutie in Tsjechië beschreven. Volgens de auteur gaan er juist dit jaar in Tsjechië belangrijke wissels om.

Australische gelijkheidswet totaal afgewezen

Parlementair onderzoek onder 13.000 mensen in New South Wales (Australië) wees uit dat 85% de controversiële gelijkheidswet van parlementlid Alex Greenwich volledig verwierp. Dit wetsvoorstel