Over de grens: Canada verbiedt ‘conversietherapie’ & YouTube verwijdert preek

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Canadees verbod op ‘conversietherapie’; predikanten VS in verzet
Begin december 2021 nam de Canadese Senaat een wetsvoorstel aan waarin staat dat ‘conversietherapie’ in het hele land verboden moet worden. Bill C-4 werd unaniem aangenomen, evenals eerder in het Lagerhuis. Het verbod kan predikanten een gevangenisstraf met een lengte van maximaal 5 jaar opleveren. In de tekst van Bill C-4 wordt de Bijbelse leer over identiteit en seksualiteit een mythe genoemd, schrijft The Daily Wire.

In de wetstekst (klik hier voor de volledige Engelstalige tekst) staat uitgelegd wat onder conversietherapie moet worden verstaan:
a. De seksuele geaardheid van een persoon veranderen in heteroseksueel;
b. De genderidentiteit van een persoon veranderen in cisgender;
c. De genderuitdrukking van een persoon wijzigen zodat deze overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte aan de persoon is toegewezen;
d. Niet-heteroseksuele aantrekkingskracht of seksueel gedrag onderdrukken of verminderen;
e. De niet-cisgender genderidentiteit van een persoon onderdrukken; of
f. De geslachtsexpressie van een persoon onderdrukken of verminderen die niet overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte aan de persoon is toegewezen.

Predikanten vrezen dat het wetsvoorstel in de praktijk ook verbiedt om pastorale gesprekken te voeren met mensen die worstelen met hun onbijbelse seksuele gevoelens of transgendergevoelens.

In reactie op het wetsvoorstel preekten duizenden Amerikaanse predikanten op zondag 16 januari over de Bijbelse seksuele moraal. Zo wilden ze Westerse regeringen vertellen dat deze in opstand komen tegen de natuurlijke orde van de schepping –en de Schepper Zelf– door de lhbti-ideologie te onderschrijven en uit te dragen.

Zorgen bij christelijke ouders Noorwegen over lesmateriaal
Christenen in Noorwegen protesteren tegen lessen op basisscholen waarin kinderen leren hoe ze om zouden moeten gaan met genderfluïditeit. De lesboeken waarin dat staat, worden sinds 2020 gebruikt.

In de petitie staat dat de genderideologie niet strookt met biologische bevindingen op het gebied van sekse. Er is een petitie gestart die inmiddels door meer dan 4000 bezorgde ouders is ondertekend, schrijft CNE.news.

Een van de initiatiefnemers zegt: „Het zijn onze kinderen die naar school gaan en daar onwaarheden te horen krijgen.”

YouTube verwijdert preek vanwege uitspraken over transgenderisme
Een preek van voorganger John MacArthur is verwijderd door YouTube vanwege „haatzaaierij.” In de video spreekt de voorganger van Grace Community Church over Bijbelse seksualiteit. „Transgenders bestaan niet”, aldus MacArthur in de boodschap. De video werd gerapporteerd bij YouTube en is vervolgens offline gehaald, meldt CBN News.

„Je kunt niet transgender zijn. Je ben XX of XY, dat zijn de enige opties. God schiep de mens als mannelijk en vrouwelijk. Dat staat genetisch vast, dat is iets fysieks, het is wetenschappelijk te bewijzen. Dat is de realiteit”, zei MacArthur in de omstreden preek.

YouTube geeft aan dat een team de gerapporteerde uitspraak heeft bekeken en heeft besloten de video te verwijderen vanwege haatzaaierij. „Het is een schending van ons beleid”, is de reactie van het videoplatform.


Gepubliceerd: 26-01-2022

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar

Homopartnerschap in Letland uitgesteld

Eerder deze maand werd een nieuwe wet op partnerschappen goedgekeurd door het Letse parlement. Deze zou helpen om ‘regenboogfamilies’ beter te beschermen. Oppositiepartijen hebben opgeroepen