Over de grens: nieuwe EP-voorzitter is prolife & Poolse lhbt-organisaties van scholen geweerd

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Nieuwe voorzitter Europees Parlement is prolife
De 43-jarige Roberta Metsola uit Malta is afgelopen dinsdag verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Haar voorganger, de Italiaanse David Sassoli, overleed vorige week aan de gevolg van een ziekte, waardoor er een plaatsvervanger gekozen moest worden. Dat werd Metsola die vice-voorzitter was. De Maltese is rooms-katholiek en moeder van vier kinderen. Ze werd in 2013 parlementslid voor de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), schrijft CNE.news.

Het parlementslid wordt aan de ene kant gezien als een „progressieve conservatief.” Ze strijdt voor betere zorg voor migranten uit Afrika, zet zich ook in tegen corruptie en voor homorechten. Aan de andere kant is ze tegen abortus, en laat dat ook in haar stemgedrag merken.

De meerderheid van de bevolking van Malta is tegen abortus. Het land heeft een uitzonderingspositie binnen de EU; toen het tot de unie toetrad, heeft het afgedwongen dat ‘Brussel’ zich nooit zou bemoeien met het abortusbeleid van het land.

Polen ontzegt lhbt-organisaties toegang tot leslokaal
Het Poolse parlement heeft een onderwijswet aangenomen waar lhbt-organisaties niet blij mee zijn. De wet ontzegt dergelijke non-gouvernementele organisaties die seksuele voorlichting willen geven de toegang tot scholen. Alleen organisaties die door de overheid goedgekeurd zijn mogen leerlingen voorlichting geven, schrijft out.tv.

De wet van Onderwijsminister Przemyslaw Czarnek wordt door critici beschouwd als een maatregel om de grip van de overheid op scholen te verstevigen. Czarnek zelf vindt de wet juist noodzakelijk om kinderen op basisscholen te beschermen tegen lesprogramma’s die „de moraliteit van kinderen” aantasten.

Macron wil dat abortus Europees grondrecht wordt
Het recht op abortus moet worden opgenomen in de grondrechten van de Europese Unie, vindt de Franse president Emmanuel Macron. Frankrijk is de eerste helft van 2022 voorzitter van de EU, daarom sprak Macron woensdag het Europees Parlement toe en vertelde waar zijn regering zich tot de zomer sterk voor gaat maken, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

„We moeten het handvest van de EU actualiseren, met name om het explicieter te maken over de bescherming van het milieu of de erkenning van het recht op abortus”, zei de president in Straatsburg.

Zuid-Koreaanse strijd om ministerie van Gendergelijkheid
Een leidende kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 9 maart in Zuid-Korea is van plan het ministerie van Gendergelijkheid af te schaffen. Hij heeft steun van de conservatieven die de legitimiteit van het ministerie in twijfel trekken, schrijft dw.com.

Het plan om het ministerie af te schaffen werd naar voren gebracht door Yoon Suk-yeol van de conservatieve People Power Party (PPP). Op het voorstel kwam een storm aan protest van de linkse aanhangers van Lee Jae-myung, Yoons belangrijkste rivaal en de kandidaat voor de regerende Democratische Partij. Een parlementslid van de Democratische Partij beschuldigde Yoon van „het aanzetten tot genderconflicten.”

Volgens Young-chae Song, een jonge professor internationale ontwikkeling aan de Sangmyung University in Seoel, vinden veel Zuid-Koreaanse mannen dat vrouwen een voorkeursbehandeling krijgen. Ze komen makkelijker aan een baan en het zou Zuid-Koreaanse vrouwen makkelijker worden gemaakt een opleiding af te ronden. „Het werk van het genderministerie is al zo lang als het bestaat een onderwerp van discussie”, aldus de vrouwelijke professor.


Gepubliceerd: 19-01-2022

Meer buitenlands nieuws