Over de grens: “gaycakecase” & eerste lhbti-cryptomunt

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Ontwikkeling in ”gaycakecase”
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft vorige week donderdag een zaak van homoactivist Gareth Lee tegen een christelijk bakkersechtpaar niet-ontvankelijk verklaard, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Lee probeerde in 2014 bij Ashers Baking Company een taart te bestellen met daarop de tekst ”Steun het homohuwelijk”. Het verzoek werd geweigerd, waarop Lee naar de rechter stapte. Aanvankelijk kreeg hij gelijk, maar het hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk draaide dat terug. Daarna werd de zaak doorverwezen naar het EHRM. Dat oordeelt nu dat de aanklagers die Lee bijstaan hebben verzuimd om verdragskwesties aan te kaarten bij binnenlandse rechtbanken. Lee’s advocaat zegt een nieuwe binnenlandse zaak te overwegen.

Het bakkersechtpaar, Daniel en Amy McArthur, worden in de zogenoemde ”gaycakecase” bijgestaan door The Christian Institute. Dat noemt de recente uitspraak „goed nieuws” voor het vrije woord en voor christenen. Klik hier voor de hele reactie.

In 2018 werd er ook een bakkerij voor de rechter gesleept, vanwege het weigeren van een bakverzoek. De Masterpiece Cakeshop wilde geen taart bakken voor een homokoppel dat ging trouwen. De bakkerij werd uiteindelijk in het gelijk gesteld.

Ruim vijfhonderd Belgen laten geslachtsregistratie aanpassen
Het aantal Belgen dat hun geslachtsregistratie heeft laten aanpassen zit weer op het niveau van voor corona, schrijft De Standaard. In 2021 ging het om 521 mensen; in 2020 om 414 en in 2019 om 524 mensen.

Sinds 1 januari 2018 zijn er in België geen medische criteria meer om de registratie te mogen aanpassen.

Eerste lhbt-cryptomunt ziet het licht
Op Oudejaarsdag 2021 werd in Madrid een nieuwe cryptomunt gelanceerd. De oprichters van de maricoin willen gebruikmaken van de economische potentie van de wereldwijde lhbtiq+-gemeenschap en op die manier gelijkheid bevorderen, schrijft de Belgische nieuwswebsite Mondiaal Nieuws.

De hoop is dat de virtuele valuta begin volgend jaar verhandeld kan gaan worden. Het idee is om de maricoin te gebruiken als betaalmiddel bij lhbtiq+ vriendelijke bedrijven en evenementen over de hele wereld.

„Aangezien wij deze economie aandrijven, waarom zou onze gemeenschap daar dan niet van mogen profiteren, in plaats van banken, verzekeringsmaatschappijen of grote bedrijven die vaak niets doen voor lhbtiq+-mensen”, aldus mede-oprichter Juan Belmonte. 

De wereldwijde lhbtiq+-markt is enorm. Onderzoek door de Zwitserse bank Credit Suisse toont aan dat het in termen van koopkracht de op drie na grootste economie ter wereld zou zijn, na Japan maar vóór Duitsland.

Paus prijst vrouwen en moeders
Op nieuwjaarsdag heeft paus Franciscus tijdens een mis in de Sint-Pieter in Vaticaanstad geweld tegen vrouwen een belediging van God genoemd, schrijft AD.nl. De paus zei dat moeders het leven schenken en dat vrouwen de wereld bij elkaar houden. „Laten we ons allemaal meer inspannen om moeders te steunen en vrouwen te beschermen”, sprak de 85-jarige Franciscus. „Een vrouw pijn doen, is God beledigen.”

Op de eerste dag van het nieuwe jaar viert de Rooms-Katholieke Kerk traditiegetrouw de Werelddag van de Vrede. In dat verband sprak de paus over moeders. „Zij weten hoe ze obstakels en meningsverschillen moeten overwinnen en vrede kunnen brengen. Moeders weten hoe ze de verschillende draden des levens bijeen moeten houden en tot gemeenschapsdraden kunnen weven, in plaats van het prikkeldraad van ruzie en verdeeldheid.”


Gepubliceerd: 12-01-2022

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar

Homopartnerschap in Letland uitgesteld

Eerder deze maand werd een nieuwe wet op partnerschappen goedgekeurd door het Letse parlement. Deze zou helpen om ‘regenboogfamilies’ beter te beschermen. Oppositiepartijen hebben opgeroepen