Over de grens: EU-parlement op training & CDU’er overstag

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

CDU’er Merz voor adoptie door homostel
De voorzitter van de Duitse christendemocratische partij CDU, Friedrich Merz, heeft zich uitgesproken voor adoptie door homostellen. Dat lijkt een fundamentele koerswijziging, schrijft CNE.news.

Jarenlang stond Merz bekend om zijn conservatieve standpunt over gezinnen. In september 2020 zei hij nog dat „seksuele oriëntatie geen publieke zaak is, zolang het binnen de wet is en zolang het geen impact heeft op kinderen.” Adoptie door homoseksuele stellen vond hij over „de absolute limiet” gaan.

Merz schijnt nu echter van gedachten veranderd te zijn. In verschillende interviews met Duitse media zegt hij er niet meer tegen te zijn na het lezen van verschillende studies over de kwestie.

Turkse minister protesteert tegen ‘aanval’ door lhbti-organisaties
De Turkse minister van Binnenlandse Zaken hekelt lhbti-organisaties die vanuit het Westen gefinancierd zouden worden, schrijft De Kanttekening.

Hij beweerde dat het Westen een aanval pleegt op Turkije door lokale organisaties die opkomen voor lhbti-rechten te financieren. De minister beweert dat deze financiering onderdeel is van een groter offensief van het Westen tegen Turkije. „Ze vallen ons aan met drugs, maar we staan op. Ze vallen ons aan met terrorisme, maar we staan op. Ze vallen ons economisch aan, maar we staan op onze benen. Waarom? Omdat onze familiestructuur krachtig is.”

Europarlamentariërs verplicht op training
Het Europees Parlement verplicht Europarlementariërs om een bewustwordingstraining te volgen over machtsrelaties en hoe met elkaar om te gaan. Wie niet mee wil doen, kan een sanctie opgelegd krijgen, meldt de NOS.

De initiatiefnemers van de resolutie achten de maatregel nodig omdat er nog steeds teveel seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt bij de politici. De initiatiefnemer van de resolutie, Europarlementariër Samira Rafaela, erkent dat het machtsverschil tussen medewerkers en politici bijdraagt aan de onveiligheid in het parlement. Daarbij komt dat diplomaten in Brussel onschendbaar zijn en dus niet vervolgd kunnen worden voor seksueel misbruik.

Twee keer eerder werd een resolutie tot een cursus aangenomen, maar slechts 200 van de 705 parlementariërs gaven zich daarvoor vrijwillig op.

Miljardair verlaat Mormoonse kerk om genderkwesties
Miljardair Jeff Green, een van de rijkste mensen uit de Amerikaanse staat Utah, zegt dat hij officieel de mormoonse kerk verlaat omdat deze „wereldwijde progressie in vrouwenrechten, burgerrechten en rassengelijkheid, en lhbti-rechten hindert.” Dat schrijft CBS News.

Green schreef een brief aan de Mormoonse kerkvoorzitter Russel Nelson om zijn lidmaatschap officieel op te zeggen. Hij wijt zijn vertrek deels aan de manier waarop kerkleiders „ongezonde paradigma rond genderrollen” hebben gecreëerd.

„De negatieve kijk op seksuele kwesties en beleid heeft onmetelijke negatieve impact op de leden, hun buren en de gemeenschappen”, aldus Green. Hij hoopt dat de kerk in de toekomst inclusiever wordt.


Gepubliceerd: 05-01-2022

Meer buitenlands nieuws

Slechts 0.001% Duitsers is ‘divers’

Slechts 969 mensen omschrijven zichzelf als ‘divers’, zo bleek uit een Duits onderzoek in 2022. 1259 personen wilden geen informatie over hun geslacht geven. Tegenover

Zwitserse ouders willen dochter terug

Een Zwitsers echtpaar onderneemt juridische stappen om de voogdij over hun 16-jarige dochter terug te krijgen. Zij staat sinds vorig jaar onder toezicht van de