Over de grens: kerngezinnen & erkenning homo-ouders in hele EU

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Forse vermindering aantal kerngezinnen VS
Van de 130 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten bestaat slechts 17,8 procent uit gehuwde ouders met kinderen. Dat betekent een vermindering van 40 procent ten opzichte van 1970. Dit blijkt uit cijfers van het United States Census Bureau – een agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat volkstellingen doet. Het Britse dagblad Daily Mail schrijft over de cijfers.

Een huishouden bestaande uit gehuwde ouders met een of meer kinderen wordt een kerngezin genoemd. De daling van het aantal kerngezinnen zou komen door een aanhoudende daling van het geboortecijfer. En door de coronapandemie, die voor veel stellen de reden is om een huwelijk uit te stellen.

EU-landen moeten beide homo-ouders erkennen
Een EU-land moet homopartners die in een andere lidstaat een kind hebben gekregen beiden erkennen als ouder. Ook dat land het ‘homohuwelijk’ niet accepteert, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Een Bulgaarse vrouw met een lesbische relatie beviel in Spanje van een kind. De zoon werd in Spanje geregistreerd en draagt de achternamen van beide ‘moeders’. Toen de Bulgaarse vrouw in haar vaderland een paspoort voor haar zoon aanvroeg, wilde de burgerlijke stand alleen de biologische moeder registreren – in Bulgarije is het ‘homohuwelijk’ namelijk niet toegestaan. Dat betekent dat de peuter alleen samen met zijn echte moeder mag reizen.

De Bulgaarse vrouw stapte naar de rechter. Uiteindelijk boog het Europese Hof zich over de zaak, en bepaalde dus dat alle EU-landen beide homopartners moeten erkennen als ouder.

Geregistreerd partnerschap voor homostellen in Tokio
In Japan is een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet toegestaan. Maar de gouverneur van de stad Tokia beweegt langzaam richting een legalisering ervan. Mensen van hetzelfde geslacht kunnen vanaf volgend jaar een partnerschap aangaan, schrijft dagblad Trouw.

Op andere plekken en in sommige delen van Tokio is een geregistreerd partnerschap voor homostellen al wel toegestaan. In totaal woont ruim 40 procent van de Japanners in een gebied met zo’n regeling. Yuriko Koike, gouverneur van Tokio, wil nu dat het vanaf april in de hele metropool wettelijk geldig is. In Tokio wonen ruim veertien miljoen inwoners.

Voorganger op non-actief na optreden als travestiet
De Amerikaanse voorganger Craig Duke van de Newburgh United Methodist Church (NUMC) is op non-actief gesteld omdat hij als travestiet meegedaan heeft aan een tv-programma. Daarin voerden travestieten een glamoureuze show op, schrijft CIP.nl.

Het televisieprogramma We’re Here volgt drie travestieten die door de Verenigde Staten reizen. Ze bezoeken kleine gemeenschappen, over het algemeen in conservatieve kringen. Hier zoeken ze mensen op die mee willen doen in een van hun shows. Craig Duke deed mee en verscheen als travestiet met een roze pruik en een dikke laag make-up.

De uitzending zorgde voor veel ophef binnen NUMC. „Het is duidelijk dat mensen meer problemen hebben met mijn deelname aan het programma dan ik mij bewust van was”, aldus Duke.


Gepubliceerd: 15-12-2021

Meer buitenlands nieuws