Over de grens: Chinese ratten & Canadees verbod op ‘homogenezing’

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Mannelijke ratten baren nageslacht in Chinees rattenexperiment
Wetenschappers van de universiteit van Shanghai claimen dat ze mannelijke ratten op kunstmatige wijze nakomelingen hebben laten baren. Volgens Gezin in Gevaar is het experiment onderdeel van een breder streven in de medische wereld om biologische verschillen tussen mannen en vrouwen door medische ingrepen ongedaan te maken.

Voor het experiment hadden de wetenschappers een gecastreerde mannetjesrat en een vrouwtjesrat zo aan elkaar gekoppeld dat ze een gezamenlijke bloedsomloop kregen. Daarna kreeg het mannetje een baarmoederimplantaat waar embryo’s in werden geplaatst. De jonge ratjes zijn na 21 dagen door een keizersnee geboren.

Gezin in Gevaar stelt dat het experiment laat zien dat de transgenderideologie ernaar streeft om ook mannen in staat te stellen om kinderen te baren. De organisatie plaatst echter wel de kanttekening dat het rattenexperiment niet een op een toe te passen is op mensen. Daarvoor zou een man gecastreerd moeten worden, een vrouw haar baarmoeder af moeten staan en zwangere vrouw zou moeten zorgen voor een continue bloedstroom met de man.

EU geeft Hongarije twee maanden om ‘antihomowet’ te schrappen
De Europese Commissie geeft Hongarije twee maanden de tijd om de omstreden lhbti-wet af te schaffen. Als het land niet gehoorzaamt, zal het voor het Hof van Justitie worden gebracht, meldt het Belgische Nieuwsblad.

In juli was de Commissie al een procedure begonnen tegen de wet die minderjarigen moet beschermen tegen content die expliciet homoseksualiteit afbeeldt of promoot. Ook wil Hongarije dat boeken die lhbti-inhoud bevat een verplichte disclaimer krijgen. De wet is volgens de Europese Commissie in strijd met het non-discriminatiebeginsel.

Ghana wil ‘antihomowet’ invoeren die in Botswana sneuvelde
In Ghana ligt een wetsvoorstel op tafel dat homoseksualiteit strafbaar maakt met lange celstraffen. In Botswana schafte het hoogste gerechtshof juist deze week de strafbaarstelling van de geaardheid af, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Ghana is een overwegend christelijk land in West-Afrika. De discussie over homoseksualiteit is er actueel. Het Ghanese parlement buigt zich over een wetsvoorstel dat homoseksualiteit wil straffen met celstraffen tot tien jaar. Daarnaast moet de nieuwe wet ook lhbti-propaganda verbieden en in sommige gevallen ‘genezingstherapie’ mogelijk maken.

Het lijkt erop dat het voorstel ruime steun geniet in het parlement. Ook verschillende Ghanese kerken scharen zich erachter. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het Ghanese parlement de kwestie in stemming brengt.

Canadese Lagerhuis stemt unaniem voor verbod op homogenezing
Canadese politici stemden woensdag unaniem voor een verbod op homogenezing waarbij wordt geprobeerd om iemands geaardheid al dan niet gedwongen te veranderen, schrijft de Volkskrant.

De Canadese Senaat moet zich nog buigen over de kwestie, maar het voorstel lijkt ook daar op weinig weerstand te stuiten.

Onder de noemer homogenezingstherapie gebruiken therapeuten elektroshock, medicijnen, Bijbelstudie of geestenbezwering om iemands geaardheid te veranderen. Als de Senaat met het verbod instemt, kunnen therapeuten tot vijf jaar celstraf krijgen. Pastorale gesprekken met mensen die met homoseksuele gevoelens worstelen zijn niet strafbaar. In een eerdere versie van het wetsvoorstel, ingediend door de partij van de Canadese premier Justin Trudeau, waren die pastorale gesprekken niet voldoende beschermd. Daarom haalde de het voorstel toen geen meerderheid.


Gepubliceerd: 08-12-21

Meer buitenlands nieuws

Target krabbelt terug met LHBT-acceptatie

Target, een grote Amerikaanse winkelketen, raakte vorig jaar in opspraak toen ze een ‘Pride Month-collectie presenteerde. Veel Amerikanen riepen op het bedrijf te boycotten. Om