Over de grens: Vunzige boeken in schoolbibliotheek & genderneutrale ID-kaart België

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Boeken met expliciete homoseksuele teksten in schoolbibliotheek
Farfax County Public Schools in Falls Church, een stad in de Amerikaanse staat Viriginia, heeft de boeken ”Gender Queer” en ”Lawn Boy” teruggehaald naar de bibliotheek nadat ze waren verwijderd omdat ze expliciete homoseksuele seks lieten zien. Dat schrijft The Daily Wire.

Een moeder die zich zorgen maakte over de aanwezigheid van die boeken, las eruit voor tijdens een bestuursvergadering van de school. Leden van het bestuur vonden de inhoud dusdanig dat ze de moeder vroegen te stoppen met voorlezen. Een paar bestuursleden verlieten zelfs de ruimte tijdens het aanhoren van de expliciete teksten. Na de vergadering werden de boeken uit de bibliotheek gehaald en bekeken door een commissie.

Die bepaalde echter dat de boeken terug de kast in moesten omdat de school moest laten zien dat ze diversiteit in literatuur steunde. „”Gender Queer” is een goedgeschreven, op wetenschap gebaseerd verhaal dat informatie bevat over een persoon met een genderidentiteit die niet wijdverspreid gerepresentateerd wordt”, klonk het oordeel.

The Daily Wire heeft het boek ingezien en schrijft niet te begrijpen wat het comité met het wetenschappelijke aspect bedoelt. “Het is een stripboek.” Daarnaast bevat het boek volgens de website ook pedofiele informatie.

In september van dit jaar publiceerde The Daily Wire over een onderzoek naar de inhoud van schoolbibliotheken. Het blijkt dat er in schoolbibliotheken de laatste jaren steeds vaker pornografische boeken verschijnen waarin de boodschap van de genderideologie wordt uitgedragen.

Hongaars referendum over lhbti-wet
Het Hongaarse parlement heeft de regering van het land toestemming gegeven om een referendum te houden over de lhbti-wet die in juni dit jaar werd ingevoerd, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Vanwege de ophef die binnen en buiten Hongarije ontstond naar aanleiding van de invoering van de wet, besloot Orban over te gaan tot een volksraadpleging. De vragenlijst voor het referendum was eerder al goedgekeurd door het nationale verkiezingscomité en nu ook door het parlement.

De Hongaren moeten onder meer laten weten of zij voorstander zijn van het houden van workshops over seksuele geaardheid op scholen zonder toestemming van de ouders. Een andere vraag is of ze vinden dat geslachtsveranderingen onder kinderen moeten worden gepromoot.

Genderneutrale identiteitskaarten in België
België wil het geslacht in de toekomst niet meer vermelden op identiteitskaarten. Daarnaast moet de registratie van een non-binair geslacht mogelijk worden. Dat meldt de Belgische krant De Standaard dinsdag op basis van beleidsnota’s voor 2022.

Politici zijn al bezig een wetsontwerp te maken. „Zodra de laatste technische aspecten zijn uitgeklaard, willen we dit snel doorvoeren”, zegt een woordvoerder van de Belgische staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz. Een mogelijk obstakel is dat het schrappen van het geslacht op identiteitskaarten het reizen zou kunnen bemoeilijken.

Homoseksualiteit niet meer strafbaar in Botswana
Een rechter van het hoogste gerechtshof in Botswana heeft maandag beslist dat homoseksualiteit niet langer strafbaar is in het Afrikaanse land. De regering kan niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak, meldt NU.nl

Sinds 1965 stond er zo’n 7 jaar cel op homoseksualiteit. Ook in de meeste andere Afrikaanse landen is homoseksualiteit strafbaar. Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is alleen in Zuid-Afrika toegestaan.

Eerder bepaalde de rechtbank al dat mensen volgens de grondwet niet gestraft mochten worden voor homoseksuele relaties. De regering ging daar toen echter tegen in beroep omdat ze vond dat de rechter niet over de grondwet kon beslissen.

Noorse kerstreclame moet homoseksualiteit vieren
Een reclame van het Noorse postbedrijf Posten Norge gaat viraal, schrijft onder meer het AD. In het spotje wordt ene Harry verliefd op de kerstman. Die schakelt het Noorse postbedrijf in om de pakjes te bezorgen, zodat hij tijdens de kerstdagen vrij is en bij Harry kan zijn. De reclame eindigt met een kus tussen beide mannen. Met het filmpje wil het postbedrijf vieren dat homoseksualiteit 50 jaar lang niet meer strafbaar is in Noorwegen.

Volgens marketingdirecteur Monica Solberg is Posten Norge een inclusieve werkplek met veel diversiteit. Met het reclamespotje wil het bedrijf zijn dienstverlening „in een maatschappelijk relevante setting plaatsen, met thema’s die belangrijk zijn voor de samenleving om ons heen en voor ons bij Posten.” Naast veel lof, oogst de reclame ook kritiek. Tegenstanders vinden dat een postbedrijf zich niet met politieke zaken moet bemoeien.

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar