Over de grens: Stock stapt op & campagne voor behoud pastoraal gebed

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Kathleen Stock stapt op
Kathleen Stock, de professor aan de Universiteit van Sussex die het mikpunt werd van transactivisten, heeft haar ontslag ingediend bij de universiteit, schrijft onder meer The Guardian.

Stock twittert dat ze verdrietig is over het vertrek. Ze prijst het universiteitsbestuur om het getoonde leiderschap in de afgelopen weken. „Dat was bewonderenswaardig en fatsoenlijk. Ik hoop dat andere instellingen in vergelijkbare situaties hiervan leren.” Ze schrijft verder: „Het is een verschrikkelijke tijd voor mij en mijn familie. Ik leg het nu achter me. Op naar mooiere dingen, hoop ik.”

In een e-mail aan het personeel zegt Adam Tickell, vice-kanselier van Sussex: „We hoopten dat professor Stock weer aan het werk zou kunnen gaan, en we zouden haar daarbij hebben gesteund. Maar de recente gebeurtenissen hebben haar doen besluiten dat dit niet mogelijk is, en we respecteren en begrijpen die beslissing. We zullen haar vele bijdragen missen.”

Een woordvoerder van de universiteit zegt: „In de afgelopen weken heeft de Universiteit van Sussex krachtig en ondubbelzinnig het recht van professor Kathleen Stock verdedigd om haar academische vrijheid en wettige vrijheid van meningsuiting uit te oefenen, vrij van pesterijen en intimidatie van welke aard dan ook. (…) Universiteiten moeten plekken blijven waar iedereen –personeelslid en student– ​​recht heeft op en profiteert van wettelijke vrijheid van meningsuiting.”

Verder benadrukt de woordvoerder dat er geen inhoudelijke beschuldigingen van wangedrag tegen Stock waren.

Britse christenen starten campagne Let Us Pray
Het onlineplatform The Christian Institute is een campagne gestart die het pastorale gebed voor mensen die worstelen met seksuele gevoelens. Deze gebeden worden namelijk bedreigd door een wetsvoorstel dat praktijken wil verbieden die tot doel hebben iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit te veranderen.

Onder het paraplubegrip ‘conversietherapie’ vallen volgens de indieners van het wetsvoorstel ook pastorale gebeden die predikanten en ambtsdragers doen tijdens een gesprek met iemand die worstelt met bijvoorbeeld homoseksuele gevoelens. Momenteel loopt de consultatie over dit wetsvoorstel, en daarom is The Christian Institute de campagne Let Us Pray begonnen. Tot dusver heeft de regering de verzoeken van de christelijke actievoerders afgewezen, omdat conversietherapie een ernstige schending van de mensenrechten zou zijn.

Geen speciale homofobiewet in Italië
Italië krijgt geen speciale wet die homofobie strafbaar zou moeten maken. Een meerderheid van de senaat (154 tegen, 131 voor) stemde tegen het wetsvoorstel, schrijft RTL Nieuws. De wet zou homofobie net zo strafbaar maken als andere vormen van discriminatie. En wie zich er toch aan schuldig zou maken, zou een gevangenisstraf boven het hoofd hangen.

Een peiling liet afgelopen juli zien dat 62 procent van de Italianen voor de wet is.


Gepubliceerd: 03-11-2021

Meer buitenlands nieuws

Slechts 0.001% Duitsers is ‘divers’

Slechts 969 mensen omschrijven zichzelf als ‘divers’, zo bleek uit een Duits onderzoek in 2022. 1259 personen wilden geen informatie over hun geslacht geven. Tegenover

Zwitserse ouders willen dochter terug

Een Zwitsers echtpaar onderneemt juridische stappen om de voogdij over hun 16-jarige dochter terug te krijgen. Zij staat sinds vorig jaar onder toezicht van de