Over de grens: Eerste X op Amerikaans paspoort & ophef om grappen over transgenders

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Eerste paspoort met X in VS
De Verenigde Staten hebben voor het eerst een paspoort uitgegeven waarop een X als geslacht staat, schrijft de Vlaamse nieuwsdienst VRT. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt bekend dat het voor het brede publiek vanaf begin volgend jaar mogelijk zal zijn om een X op het paspoort te zetten. Met de uitgave van dit eerste exemplaar wil het ministerie laten zien dat het „toegewijd is aan het bevorderen van de vrijheid, waardigheid en gelijkheid van alle mensen, onder wie lhbtqi+’ers.”

Bij zijn verkiezing tot Amerikaanse president beloofde Joe Biden de „rechten van de lhbti-gemeenschap” als een prioriteit te behandelen.

Ophef om grappen over transgenders
Er is al wekenlang ophef over een comedyshow van Dave Chapelle waarin de cabaretier grappen maakt over transgenders. Weekblad Elsevier schreef er bijvoorbeeld over. Een opname van de veelbesproken show The Closer wordt uitgezonden door Netflix. Transactivisten verzetten zich hevig tegen de komiek en Netflix, en maken met allerlei protesten duidelijk dat ze willen dat de streamingsdienst de show offline haalt.

Chapelle, die bekendstaat als een grove comedian, heeft het in The Closer bijvoorbeeld over de opkomst van de transgendergemeenschap die de positie van vrouwen bedreigt. „Caitlin Jenner (geboren als Bruce Jenner, ging in 2015 in transitie, red.) werd vrouw van het jaar zonder ooit maar eens ongesteld te zijn geweest.”

Prinses Alexia uit haar dak tijdens Queer Focus Week
De 16-jarige prinses Alexia werd deze week gefotografeerd tijdens een feestje waar de dresscode niet heel veel om het lijf bleek te hebben. Op de foto die online rondgaat, staat de prinses met een paar studiegenoten. Geen van allen heeft veel kleding aan, schrijft onder andere Hart van Nederland.

De tweede dochter van koning Willem Alexander en prinses Maxima gaat sinds dit jaar naar het Atlantic College, een kostschool in Wales. Deze school vindt seksualiteit en genderidentiteit erg belangrijk en belegde onlangs de Queer Focus Week, een week die volledig in het teken stond van seksuele identiteit en het omarmen van je eigen lichaam. Volgens sommige bronnen werd er een themafeestje georganiseerd waarbij de studenten onthullende outfits mochten aantrekken. De bewuste foto is tijdens dat feestje genomen.

Meer buitenlands nieuws

Slechts 0.001% Duitsers is ‘divers’

Slechts 969 mensen omschrijven zichzelf als ‘divers’, zo bleek uit een Duits onderzoek in 2022. 1259 personen wilden geen informatie over hun geslacht geven. Tegenover

Zwitserse ouders willen dochter terug

Een Zwitsers echtpaar onderneemt juridische stappen om de voogdij over hun 16-jarige dochter terug te krijgen. Zij staat sinds vorig jaar onder toezicht van de