Over de grens: Britse professor onder vuur om genderstandpunt & LEGO vanaf nu genderneutraal

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Brochure tegen „genderisering” Duitse kerk
Twee bijbelgetrouwe groepen binnen de Evangelische Kerk in Duitsland hebben begin oktober een brochure gepubliceerd waarin ze zich keren tegen „genderisering” van de kerk, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Het betreft een uitgave van de werkgroep Württemberg van het Netwerk Bijbel en Belijdenis en de Württembergse predikantenwerkgroep Confessio. Aan de 68 bladzijden tellende brochure werkten meerdere auteurs mee, onder wie hoogleraar Rainer Mayer uit Stuttgart en de rooms-katholieke publiciste Gabriele Kuby.

Britse hoogleraar onder vuur
Kathleen Stock, hoogleraar aan de universiteit van Sussex, heeft het zwaar te verduren. Ze krijgt de wind van voren van studenten en collega’s die Stock verwijten dat ze „transfoob” is en eisen haar ontslag. Inmiddels wordt de professor beveiligd en geeft haar colleges online, schrijft The Times.

Achter de actie zit de anonieme groep ”Anti Terf Sussex”, die zichzelf omschrijft als een „niet-aangesloten netwerk van queer, trans- en niet-binaire studenten die niet zullen toestaan dat onze gemeenschap wordt belasterd en geschaad door iemand wier salaris uit onze zakken komt.” Terf is de afkorting van trans-exclusionary radical feminist – een terf is dus een radicale feminist die transgenders uitsluit.

Voor Stock zijn geslacht en genderidentiteit twee verschillende zaken. Als een man zich vrouw voelt, maakt dat zijn biologische sekse niet ongedaan, zegt de auteur van het boek ”Material Girls. Why Reality Matters For Feminism”. Het geslacht kan niet aangepast worden, betoogt de hoogleraar in haar colleges en op sociale media.

Naast veel kritiek op het uiten van deze overtuiging, kreeg Stock ook steun. Een groep van meer dan 200 Britse wetenschappers heeft in een open brief in de Sunday Times steun betuigd aan de hoogleraar.

LEGO wordt genderneutraal
In juni dit jaar maakte LEGO al een veelkleurige transgenderset ter ere van de Pride-maand; vanaf nu zal de speelgoedfabrikant het onderscheid tussen speelgoed voor jongens en meisjes helemaal laten vallen. Er zal geprobeerd worden om stereotypes over gender in de toekomst te vermijden. Dat meldt het Deense bedrijf, nadat onderzoek had uitgewezen dat zulke stereotypes een rol spelen in de toekomstige carrièrekeuzes van kinderen, schrijft de Telegraaf.

Het bedrijf wil naar eigen zeggen „vooroordelen en kwetsende stereotypes verwijderen” uit hun assortiment, en zal zijn speelgoed voortaan promoten voor beide geslachten. De labels ”voor jongens” en ”voor meisjes” verdwijnen, bijvoorbeeld.


Gepubliceerd: 20-10-2021

Meer buitenlands nieuws

Predikant Albanië vrijgesproken

Twee jaar geleden werd aan de Albanese predikant Akil Pano gevraagd wat hij vond van het voorstel om voortaan te spreken over ‘ouder 1 en

Deense man mag niet in vrouwengevangenis

Dit feit hoeft geen verwondering te wekken. Toch wordt hierover op hoog niveau een rechtszaak gevoerd, aldus CNE.news. Deze man identificeert zich namelijk als vrouw

Maandverband niet meer voor vrouwen

Always, één van de grootste leveranciers van maandverband, heeft het woord ‘vrouw’ geschrapt uit het jaarlijkse pamflet. In dit document geven ze jonge meisjes uitleg