Over de grens: Duitse lhbti-parkeerplekken & misbruik in Franse kerk

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

San Marino stemt voor abortus
Ruim driekwart van de volwassen inwoners van San Marino heeft onlangs voor de legalisering van abortus gestemd, schreef het Reformatorisch Dagblad. Tot op heden is abortus verboden in de ministaat in midden-Italië. Een groep van zeven vrouwen nam in 2019 het initiatief voor een referendum over de legalisering ervan. Zondag 26 september konden kiezers hun stem uitbrengen. Een ruimte meerderheid bleek een voorstander van abortus provocatus tot de twaalfde week van de zwangerschap. Een latere abortus moet mogelijk worden als het leven van de vrouw in gevaar komt.

De stadsstaat is een van de laatste Europese staten met een verbod op abortus. Verder is het alleen in Malta, Andorra en Vaticaanstad nog verboden om ongeboren leven te doden.

Misbruik in Franse kerk
Naar schatting zijn tussen 1950 en 2020 binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk 330.000 kinderen seksueel misbruikt. De slachtoffers waren met name jongens tussen de 6 en 15 jaar. In twee derde van de gevallen waren priesters en andere geestelijken de daders. Dat staat in een rapport van een Franse onderzoekscommissie, dat 2500 pagina’s telt en afgelopen dinsdag werd gepresenteerd.

Het onderzoek is gebaseerd op archiefmateriaal van de kerk, rechtbanken en politie, en op interviews met getuigen, schrijft de NOS. Een lid van de onderzoekscommissie zei eerder dit jaar al dat ze gechoqueerd was door de wreedheid en het sadisme waarmee het geweld gepaard ging.

Lhbti-parkeerplaatsen in Hanau
Een nieuw idee van het stadsbestuur van de Duitse plaats Hanau: in een ondergrondse parkeerplaats zijn onlangs drie parkeerplekken gecreëerd voor de lhbti-gemeenschap. Daar schrijft het AD over. Dicht bij de uitgang. De muur voor de parkeerplaatsen is in regenboogkleuren geverfd, om diversiteit en tolerantie te promoten.

Onlangs zijn de parkeerplaatsen geopend in aanwezigheid van lokale wethouder Thomas Morlock. Hij zei toen dat de actie bedoeld is om mensen te helpen die „een speciale behoefte aan bescherming hebben.”

Op sociale media wordt honend en afkeurend op de lhbti-parkeerplaatsen gereageerd. „Iedereen die gebruik maakt van deze parkeerplaats is juist extra kwetsbaar. Als een of andere psychopaat kwaad in de zin heeft, gaat hij achter zijn slachtoffer aan en slaat hem buiten het bewakingsgebied alsnog op het hoofd. Hoe kom je op zo’n stom idee”, schrijft iemand.

Raedel definitief geen deskundige in zaak ds. Latzel
Prof. dr. Christoph Raedel, hoogleraar aan de Vrije Theologische Hogeschool (FTH) in het Duitse Giessen, is door de rechtbank van Bremen definitief ontheven uit zijn functie als deskundige in de zaak tegen ds. O. Latzel. Dat maakte de Duitse nieuwsdienst IDEA afgelopen dinsdag bekend. De ontheffing is op verzoek van Raedel definitief gemaakt „om verdere onrust te voorkomen.”

Over de aanstelling en commotie rond de aanstelling van Raedel leest u meer in dit bericht:


Gepubliceerd: 06-10-2021

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar

Homopartnerschap in Letland uitgesteld

Eerder deze maand werd een nieuwe wet op partnerschappen goedgekeurd door het Letse parlement. Deze zou helpen om ‘regenboogfamilies’ beter te beschermen. Oppositiepartijen hebben opgeroepen