Over de grens: Twee transgenders in nieuwe Bundestag & rooms-katholiek protest tegen film

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Duitsland krijgt voor het eerst transvrouwen in de regering
Nu de Duitse parlementsverkiezingen achter de rug zijn, krijgt de Duitse Bondsdag twee transvrouwen in het ambt. Het zijn de eerste transgenders die in het parlement komen, meldde het Reformatorisch Dagblad onlangs.

Het gaat om Tessa Ganserer en Nyke Slawik, die lid zijn van De Groenen, een progressieve partij die de op twee na grootste partij werd bij de verkiezingen.

Ganserer ziet het vereenvoudigen van geslachtsverandering op identiteitsdocumenten als een topprioriteit. Zelf stond ze op de stembiljetten nog onder haar vroegere naam geregistreerd. Dat ervoer ze als „pijnlijk” en „vernederend”.

Slawik is groot voorstander van een nationaal plan om homofobie en transfobie te bestrijden en om betere wetgeving tegen discriminatie in te voeren.

Demonstratie tegen „godslasterlijke lesbische film”
Tientallen rooms-katholieken demonstreerden onlangs in New York tegen de film ”Benedetta”. Ze vinden de film van regisseur Paul Verhoeven godslasterlijk, schreef het Algemeen Dagblad. Rusland verbood de film al eerder.

In Nederland is de film vanaf 14 oktober te zien. Hij gaat over twee nonnen die een liefdesrelatie met elkaar krijgen en bevat omstreden naaktscènes. Tegen het Algemeen Dagblad benadrukte Verhoeven dat de scènes waarheidsgetrouw zijn en berusten op getuigenissen van de katholieke kerk uit die tijd. „Ik toon de wereld graag zoals hij is.”

De 82-jarige regisseur vindt dat de wereld preutser wordt en verzet zich daartegen. „In de jaren 70 zat iedereen in Nederland nog topless op het strand, nu niet meer. Ik vind dat persoonlijk geen vooruitgang.”

Vier Poolse regio’s zijn niet langer ”lbhti-vrije zones”
Vier Poolse regio’s classificeren zichzelf niet langer als ”lhbti-vrije zone”. Ze zwichtten voor de druk van de Europese Unie die dreigde om subsidies stop te zetten, schreef het Algemeen Dagblad.

Vorige week donderdag ging de eerste regio, Święty Krzyż, overstag. De regio’s Krakau, Rzeszów en Lublin volgden afgelopen maandag.

Verschillende regio’s, met name conservatief katholieke gebieden, verklaarden zich in 2019 vrij van invloeden van de lhbti-gemeenschap. Daarop dreigde de Europese Commissie met maatregelen, tegen deze „zones zonder menselijkheid.” In totaal is nu nog zo’n 16 procent van Polen ”lhbti-vrij”.

Zwitsers stemmen in met ‘homohuwelijk’
Afgelopen zondag stemde een meerderheid van de Zwitserse kiezers vóór het ‘homohuwelijk’. Dat meldde het Reformatorisch Dagblad onlangs. Zo’n 64 procent van de stemmers wil dat het huwelijk wordt opengesteld voor homostellen.

In het referendum kregen de Zwitsers de kans om hun mening te geven over het voorstel van de regering om het huwelijk voor iedereen open te stellen. Tot op heden konden partners van gelijk geslacht alleen een geregistreerd partnerschap krijgen.  

Als het voorstel eenmaal door het parlement is, mogen homostellen bijvoorbeeld kinderen adopteren en lesbische vrouwen krijgen de mogelijkheid om kinderen te krijgen via spermadonatie. Dat is nu alleen voorbehouden aan getrouwde heterovrouwen.

Het referendum over de kwestie was afgedwongen door tegenstanders van het voorstel. Ze hadden 50.000 handtekeningen verzameld.


Gepubliceerd: 29-09-2021

Meer buitenlands nieuws