Over de grens: Eerste Lutherse transgender bisschop in Amerika & test voor wet Texas

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Abortusstandpunt Vaticaan verandert niet
Paus Franciscus stelt de katholieke kerk zijn standpunt over abortus niet zal wijzigen. Tijdens een vlucht van Slovenië naar Rome stond hij journalisten te woord. Die maakte hij duidelijk dat hij de afbreking van een zwangerschap als een moord ziet, schreef DailyWire eerder deze maand.

De paus moedigde bisschoppen en pastoors aan om vooral pastoraal en niet alleen politiek-correct op te treden. Ze moeten niet veroordelend zijn naar hun parochieleden, maar „een herder zijn in Gods stijl: nabij, met compassie en teerheid.”

Evangelisch Lutherse Kerk van Amerika bevestigt eerste transgender bisschop
In de Evangelisch Lutherse Kerk van Amerika is onlangs de eerste openlijk transgender bisschop in het ambt bevestigd. Dat meldde abc NEWS onlangs.

De nieuwe bisschop, Megan Rohrer, deed intrede in de San Francisco’s Grace Cathedral en krijgt het opzicht over zo’n 200 gemeentes in Noord-Californië en Noord-Nevada. Rohrer is in mei verkozen voor een zesjarige ambtstermijn, nadat de vorige bisschop met emeritaat ging. Half september vond de bevestiging plaats.

Rohrer: „Ik neem deze rol op mij, omdat een diverse gemeenschap van Luthersen in Noord-Californië en Nevada biddend en weloverwogen hebben gestemd voor een revolutionaire zaak.”

Abortuswet Texas op de proef gesteld
De nieuwe strenge abortuswet in Texas wordt voor het eerst getest. Een dokter uit Texas, die eerder toegaf dat hij een abortus had uitgevoerd, is begin deze week aangeklaagd, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Arts Alan Braid uit San Antonio werd aangeklaagd door een voormalige advocaat uit de staat Arkansas die voor belastingfraude is veroordeeld. The Washington Post schrijft dat het de bedoeling van de aanklager is om de grondwettigheid van de nieuwe wet te testen. Als de aanklager de zaak wint, krijgt hij 10.000 dollar.

De nieuwe Texaanse wet maakt het illegaal om een abortus te plegen op een foetus met een hartslag. In de praktijk komt dat neer op zo’n zes weken.

Facebook houdt belastend onderzoek over zelfbeeld tienermeiden geheim
Willens en wetens heeft Facebook informatie achtergehouden over de schadelijkheid van Instagram voor het zelfbeeld van tieners. Dat schreef The Guardian onlangs.

Minstens twee jaar geleden heeft Facebook een intern onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van het gebruik van sociale media. Daaruit blijkt dat een op de drie gebruikers, met name jongere meiden, een negatiever beeld van hun eigen lichaam krijgt door het gebruik van Instagram. De tieners wijzen het platform ook aan als de oorzaak van depressies en angststoornissen.

In het interne Facebookrapport, dat werd ingezien door Wall Street Journal, staat dat de druk om alleen de beste momenten en het perfecte uiterlijk te delen, kan leiden tot depressies, een laag zelfbeeld en eetstoornissen bij tieners.


Gepubliceerd: 22-09-2021

Meer buitenlands nieuws

Slechts 0.001% Duitsers is ‘divers’

Slechts 969 mensen omschrijven zichzelf als ‘divers’, zo bleek uit een Duits onderzoek in 2022. 1259 personen wilden geen informatie over hun geslacht geven. Tegenover

Zwitserse ouders willen dochter terug

Een Zwitsers echtpaar onderneemt juridische stappen om de voogdij over hun 16-jarige dochter terug te krijgen. Zij staat sinds vorig jaar onder toezicht van de