Over de grens: biologe onder vuur om genderstandpunt & „belangrijke wending” in Australië

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Amerikaanse biologe onder vuur vanwege weigeren genderneutraal taalgebruik
Carole Hooven, professor evolutionaire biologie aan de Harvard Universiteit, is op sociale media aangevallen na uitspraken die ze deed bij Fox News. Ze werd door de nieuwszender geïnterviewd over genderneutraliteit en zei toen dat zij en haar collega’s steeds vaker wordt verzocht genderneutrale taal te bezigen. „Sinds vijf jaar infiltreert deze ideologie de wetenschap en klaslokalen.”

Hooven werd bijvoorbeeld gevraagd om „zwangere mensen” te zeggen in plaats van „zwangere vrouwen.” Maar dat wil de professor niet, omdat ze dat „onmogelijk” vindt in het vak biologie. „Wetenschap is gebouwd op feiten. En het is een feit dat er twee seksen zijn: vrouw en man.” Ze hekelt dat het tegenwoordig lijkt „alsof biologie er niet langer toe doet. Het lijkt alsof alleen nog belangrijk is hoe we ons voelen en identificeren.”

Een collega van Hooven voelde zich aangevallen en reageerde op Twitter: „Inclusief taalgebruik, zoals „zwangere mensen”, toont respect voor iedereen die de mogelijkheid heeft om zwanger te worden, niet alleen cis-vrouwen. Het is belangrijk dat studenten geneeskunde en biologie die inclusieve taal leren en kunnen hanteren.” Op de tweet kwamen duizenden reacties.

Genderkliniek Australië
Voor het eerst heeft een genderkliniek in Australië de rechter een plek gegeven in het traject dat minderjarigen moeten doorlopen als zij een geslachtsveranderende operatie willen ondergaan. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank van Perth.

Eerder had de rechter geen rol in de procedure van de genderkliniek van een Australisch kinderziekenhuis – welk ziekenhuis het betreft, is vooralsnog geheim gebleven. De afweging of een kind een behandeling kon en mocht krijgen, moesten voorheen alleen artsen en psychologen maken. Maar de kliniek heeft haar beleid aangepast, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

De beleidsverandering is „een zeer belangrijke” wending in het debat over genderklinieken, aldus Patrick Parkinson, als jurist verbonden aan de universiteit van Queensland, tegen dagblad The Australian. Volgens Parkinson gaat de rechtbank als „een waarborg functioneren, rekening houdend met de ernstige gevolgen van een verkeerde behandeling.”

Paus steunt omstreden frater James Martin
Paus Franciscus heeft een brief geschreven aan priester James Martin die omstreden is vanwege zijn kijk op het huwelijk, meldde Vatican News onlangs. In zijn schrijven moedigt de paus Martin aan om door te gaan met zijn lhbt-pastoraat. „Gods hart is open voor iedereen”, aldus de paus.

Eerder pleitte Martin voor meer acceptatie van het homohuwelijk. Daar kreeg hij kritiek op, omdat dat standpunt afwijkt van de traditionele Roomse leer. Naar aanleiding van de bruiloft van de Britse minister-president Boris Johnson in mei, klaagde Martin dat homoseksuelen geen toegang hebben tot het sacrament van het huwelijk. Hij stelde toen dat stellen van gelijk geslacht ook zouden moeten kunnen trouwen in de Rooms-Katholieke kerk.

Christelijke CEO wint zaak over religieuze discriminatie
Een tribunaal in Schotland heeft uitgesproken dat de liefdadigheidsorganisatie The Robertson Trust zijn CEO Kenneth Ferguson onrechtmatig heeft ontslagen vanwege zijn christelijke kijk op het huwelijk. Ferguson is betrokken bij de Stirling Free Church die onderschrijft dat het huwelijk exclusief voor man en vrouw is, schrijft The Christian Institute.

De voorzitster van Robertson Trust zou boos zijn geworden toen ze hoorde dat Ferguson ouderling was in de kerk. Vervolgens legde de organisatie zijn CEO disciplinaire maatregelen op. Dat had niet gemogen, zegt de rechtbank nu.

Een volgende rechtszaak zal moeten uitwijzen of The Robertson Trust schadevergoeding moet betalen aan Ferguson.

Kerk Frankrijk bevestigt ‘homohuwelijk’ lesbische predikanten
In een protestantse kerk in Zuid-Frankrijk is op 24 juli voor het eerst een ‘huwelijk’ gesloten tussen twee vrouwelijke predikanten, schrijft de krant Le Progrès. Sinds 2015 is er in de Église protestante unie de France (EPUF) ruimte voor het ‘homohuwelijk’. Vanwege de gevoeligheid van het besluit, legde de synode van de EPUF toen vast dat de inzegening van een homorelatie „noch een recht noch een verplichting” is. Predikanten kunnen niet worden gedwongen een relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht te bevestigen.

Het huwelijk tussen Émeline Daudé en Agnès Kauffmann werd bevestigd door de predikant Jean- François Breyne. Hij ziet het voorval als een belangrijke, symbolische stap.

Onenigheid in Schotland om inclusieve taal
De Schotse regering moedigt haar ambtenaren aan om in e-mails aan te geven met welk voornaamwoord ze willen worden aangesproken. Dat zou mensen die zich geen man of vrouw voelen, tegemoet moeten komen. De beslissing heeft in Schotland geleid tot discussie en verwarring, schreef de Telegraaf onlangs.

Meer dan 60 procent van de achtduizend Schotse ambtenaren voelt er niets voor om expliciet aan te geven hoe ze aangesproken willen worden, maar aanhangers van de zogezegde pronoun pledge vinden dat de beslissing van de regering juist een open cultuur bevordert. Tegenstanders vinden het een overdreven uiting van politieke correctheid.

Meer buitenlands nieuws

Slechts 0.001% Duitsers is ‘divers’

Slechts 969 mensen omschrijven zichzelf als ‘divers’, zo bleek uit een Duits onderzoek in 2022. 1259 personen wilden geen informatie over hun geslacht geven. Tegenover

Zwitserse ouders willen dochter terug

Een Zwitsers echtpaar onderneemt juridische stappen om de voogdij over hun 16-jarige dochter terug te krijgen. Zij staat sinds vorig jaar onder toezicht van de