Over de grens: Ds. Piehl gedwongen weg & strafprocedures tegen Polen en Hongarije

Leestijd: 4 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Piehl gedwongen vertrokken om genderstandpunt
De Duitse dominee Marcus Piehl heeft medio juli zijn gedwongen vertrek aangekondigd. Dat meldde de Hildesheimer Allgemeine Zeiting. De predikant van de St. Johanniskirche in Nordstemmen –onderdeel van de Evangelisch-Lutherse Landskerk– had een maand eerder in een bijdrage in de kerkbode kritiek geuit op de genderideologie. Hij noemde daarin de hedendaagse visie op genderdiversiteit „een aanval op Gods orde.” Ook schreef hij dat God „de levenslange verbintenis van een man en een vrouw zegent.” Hij riep christenen op om op te komen voor Gods Woord.

Op het artikel kwam felle kritiek van zijn eigen kerkenraad en kerkverband. Het regionale kerkbestuur van Hannover –waar Nordstemmen niet ver bij vandaan ligt– zei bijvoorbeeld: „Vanuit het standpunt van de regionale kerk bevat het artikel van pastor Marcus Piehl in de parochie fundamenteel verkeerde en gevaarlijke standpunten. (…) We verwelkomen alle mensen, ongeacht hun geslacht, in de kerk.”

In reactie op alle kritiek verontschuldigde ds. Piehl zich en gaf aan de onstane „verwondingen en irritaties” te betreuren. „Hoewel ik vanuit mijn verstaan van de Bijbel maatschappelijke ontwikkelingen kritisch beschouw, was deze benadering niet vruchtbaar.” De predikant onderstreepte in zijn verklaring dat hij achter de zienswijze van zijn kerkenraad staat dat „in de kerk alle mensen ongeacht hun geslacht welkom zijn.”

Ondanks de excuses besloot de kerkenraad om niet langer „met ds. Piehl te willen samenwerken.” nader toe. De predikant is dus noodgedwongen vertrokken en wordt waarschijnlijk naar een andere gemeente overgeplaatst.

Het conservatieve Duitse Netwerk Bijbel en Belijdenis publiceerde onlangs uitgebreid commentaar waarin het de Evangelisch-Lutherse Landskerk van Hannover bekritiseerd vanwege hun handelen in de kwestie rond ds. Piehl. De predikant is volgens hen „zonder een enkel Bijbels-theologisch argument van zijn gemeente losgemaakt. (…) Geen rechter heeft de predikant ooit veroordeeld. Er was zelfs geen fatsoenlijk onderzoek.” Ds. Piehl zijn homofobe uitspraken verweten, terwijl hij zich in het geheel niet zou hebben uitgesproken over het thema homoseksualiteit.

Brussel begint strafprocedures tegen Hongarije en Polen om lhbti-beleid
De Europese Commissie is op 15 juli begonnen met strafprocedures tegen Hongarije en Polen om hun lhbti-beleid. Dat schrijft onder meer het Reformatorisch Dagblad. Als de landen hun wetgeving niet wijzigingen, kan het Europese Hof van Justitie tot maatregelen overgaan, zoals het uitdelen van boetes.

De strafprocedure tegen Polen is ingesteld vanwege „lhbti-vrije zones” die het land onlangs instelde. Volgens Brussel worden daarmee seksuele minderheden gediscrimineerd.

Aanleiding van de strafprocedure tegen Hongarije is de omstreden wet die daar onlangs werd ingevoerd. Het land wil jongeren beschermen tegen „promotie” van homoseksualiteit en informatie over genderidentiteit en geslachtsoperaties. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, reageerden woedend.

Op 21 juli 2021 maakte Viktor Orbán, de Hongaarse premier, bekend dat hij de wet in een referendum aan het volk gaat voorleggen. Hij wil de EU daarmee laten zien dat de wet niet tegen de wil van het volk ingaat. De premier vindt dat de Europese Unie zich niet moet bemoeien met wetgeving in zijn land en dat de unie machtsmisbruik pleegt. „De toekomst van onze kinderen staat op het spel, dus we kunnen in deze kwestie geen terrein afstaan.”

Orbán zegt niet bang te zijn voor de uitslag van het referendum. Het Hongaarse parlement, dat 199 zetels telt, nam de veelbesproken wet onlangs aan met een meerderheid van 157 stemmen.

Lufthansa begroet reizigers voortaan genderneutraal
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa stapt af van de begroeting waarin mensen worden aangesproken als „dames en heren.” Dat meldde het AD onlangs. Reizigers worden sinds kort verwelkomt met een genderneutrale groet.

De exacte formulering van de nieuwe begroeting hangt af van de leidinggevende purser van de vlucht. De genderneutrale termen zullen gedurende de hele vlucht gehandhaafd worden. Ook in de adressering op vliegtickets zullen mensen niet meer als man of vrouw worden aangeduid.

Ierse Methodisten spreken zich uit voor Bijbels huwelijk
Nadat Methodisten in het Verenigd Koninkrijk besloten om het ‘homohuwelijk’ toe te staan, geeft de Methodist Church in Ierland opnieuw aan het huwelijk als een verbinding tussen man en vrouw te zien. Dat meldde het Reformatorisch Dagblad eerder deze maand.

In totaal stemden 254 leden voor het behoud van de traditionele definitie van het huwelijk en 46 tegen. Ook de Rooms-Katholieke Kerk, de Kerk van Ierland en de Presbyteriaanse Kerk in Ierland wijzen het ‘homohuwelijk’ af.

Noorse kerk viert naamsverandering transgender
In Noorwegen is onlangs voor het eerst een geslachtsverandering met een kerkelijke ceremonie ingezegend en gevierd. Dat schreef AP News. De ceremonie vond plaats in de Lutherse Hoff-kerk in Lena, een dorpje zo’n 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Oslo.

De gebeurtenis draaide om de 49-jarige transgender Erin Stillingen. Hij ging de eerste veertig jaar van zijn leven als man over straat, maar onderging een transitie en liet zich vorig jaar als vrouw registreren. „Ik ben lid van de Noorse kerk en ik sta ook op het punt om als christen ‘uit de kast’ te komen, dus deze ceremonie is belangrijk voor mij”, vertelde Stillingen zaterdag aan de Noorse omroep TV2 voorafgaand aan de ceremonie.

De dienst werd geleid door pastoor Stein Ovesen die de ceremonie organiseerde met de Stensveen Foundation, een Noorse organisatie die lhbt’ers ondersteunt. „Ik weet dat velen dankbaar zijn met deze gebeurtenis, omdat dit diep in het leven van mensen doordringt”, vertelde Ovesen aan TV2. Hij erkende dat priesters in „de conservatieve vleugel” van de Lutherse kerk zich grote zorgen maken over de transgenderceremonie. „Maar voor mij is dit een belangrijke daad die de genade en openheid uitdrukt die God mij toont.”

Meer buitenlands nieuws

De seksuele revolutie in Tsjechië

In een blogartikel op Elizamondegreen wordt de seksuele revolutie in Tsjechië beschreven. Volgens de auteur gaan er juist dit jaar in Tsjechië belangrijke wissels om.

Australische gelijkheidswet totaal afgewezen

Parlementair onderzoek onder 13.000 mensen in New South Wales (Australië) wees uit dat 85% de controversiële gelijkheidswet van parlementlid Alex Greenwich volledig verwierp. Dit wetsvoorstel