Over de grens: Uitspraak hooggerechtshof & Britse methodisten herdefiniëren huwelijk

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Amerikaanse adoptiestichting hoeft kind niet bij homostel te plaatsen
Het hooggerechtshof in Washington heeft besloten dat een rooms-katholieke adoptiestichting niet gedwongen kan worden om kinderen bij homostellen te plaatsen. Dat schreef CNBC onlangs.

Ambtenaren van de gemeente Philadelphia hadden in 2018 hun samenwerking met de Catholic Social Service (CSS) stopgezet omdat de organisatie geen kinderen bij homoparen wilde plaatsen. Daarop stapten adoptieouders die met CSS samenwerkten naar de rechter. Ze klaagden de gemeente aan.

Volgens het Amerikaanse Hooggerechtshof is het onrealistisch om van een organisatie te verwachten dat die alle stellen kan accommoderen. „Elke organisatie heeft zijn eigen vereisten, specialiteiten en programma’s”, aldus John Robberts. Volgens de opperrechter breekt Philadelphia met het beëindigen van de samenwerking de eerste regel van de Amerikaanse grondwet. Daarin staat dat het congres geen wet mag invoeren die tegen de vrijheid van godsdienst ingaat.

Zwitsers debat over ‘homohuwelijk’
De Zwitserse bevolking stemt op 26 september 2021 voor of tegen het ‘homohuwelijk’. Het Alpenland is een van de weinige Europese landen waar het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet is toegestaan. Sinds 2013 worstelt het parlement met het thema. Het lukt progressieve partijen niet om legalisering van het ‘homohuwelijk’ tot stand te brengen. Een referendum moet duidelijk maken wat de bevolking wil.

Het debat over de kwestie duurt al jaren. De Église évangélique réformée du canton de Vaud (evangelische gereformeerde kerk van het kanton Vaud, een lokaal kerkgenootschap) heeft zich daar onlangs ook in gemengd, schreef het Reformatorisch Dagblad onlangs. De leiding van het kerkverband streeft ernaar om een „inclusieve kerk” te zijn. Recent publiceerde het kerkverband daarom een serie video’s waarin mensen verschillende standpunten over de kwestie naar voren brengen.

Tegenstanders van het ‘homohuwelijk’ zijn kritisch op de campagne van de kerk. Ze vinden dat de kerk hen te veel in de verdediging heeft gedrongen. Het kerkgenootschap zelf geeft aan dat het met deze actie kritische buitenstaanders voor wil zijn.

Methodistenkerk Verenigd Koninkrijk vóór het ‘homohuwelijk’
Predikanten van de Methodistenkerk in het Verenigd Koninkrijk mogen ‘homohuwelijken’ voortaan kerkelijk bevestigen. Dat meldde The Guardian onlangs. De Methodistenkerk is het grootste kerkgenootschap dat toestemming geeft voor echtverbindingen tussen mensen van hetzelfde geslacht. Gewetensbezwaarde predikanten zijn vrijgesteld van het bevestigen van homohuwelijken door een clausule in de motie.

Tijdens een conferentie van het kerkgenootschap stemden 254 leden vóór de motie om de definitie van het huwelijk te veranderen. Dat wordt nu omschreven als een „levenslange eenheid in lichaam, verstand en geest van twee mensen die zich vrijwillig aan elkaar verbinden.”

Presbyteriaanse kerk in Amerika: Homoseksuele man uitgesloten van ambt
In de kerkorde van de Presbyterian Church in America komt een formulering die homoseksuele mannen uitsluit van een kerkelijk ambt. Het gaat specifiek om mannen die zich op wat voor manier dan ook identificeren als een homoseksuele christen. Eerder werd al besloten om vast te leggen dat elke „praktiserende homoseksueel” het ambt wordt ontzegd.

Turkse politie treedt hardhandig op tegen pride-parade in Istanbul
De Turkse politie heeft op 26 juni een pride-parade in Istanbul verhinderd. Dat meldde persbureau Reuters eind juni. De optocht werd hardhandig uit elkaar gedreven. Arrestanten werden over de straat gesleurd en de politie voerde charges uit. Deelnemers verschuilden zich in huizen en andere gebouwen om aan de dienders te ontkomen. Zo’n twintig mensen werden aangehouden.

De parades zijn sinds 2015 officieel verboden door de Turkse autoriteiten. Turkije wordt steeds conservatiever, zegt RTL-correspondent Olaf Koens. „Toch komen er nog ieder jaar duizenden mensen op de pride-parade af.”

Amerikaanse katholieken tegen communie voor abortusvoorstanders
Een nieuwe enquête van Catholic Vote wees vorige maand uit dat driekwart van de Amerikaanse katholieken tegen het openstellen van communie voor pro-abortuspolitici is. Dat meldde DailyWire enkele weken geleden.

In de Verenigde Staten speelt al langer debat over de toelating van president Biden tot de communie. Biden is een voorstander van abortus.

Katholieke politici die zich hard maken voor beleid dat immoreel is, creëren verwarring en onrust onder gelovigen, aldus de voorman van Catholic Vote, Brian Burch. Volgens de leer van de Rooms-Katholieke Kerk is abortus een ernstig kwaad dat in geen enkele omstandigheid getolereerd mag worden.

Burke zegt dat de uitslag van de enquête duidelijk aangeeft dat bisschoppen de taak hebben om in actie te komen om de „rijkdom van het sacrament onder alle katholieken te herstellen.”

Meer buitenlands nieuws

De seksuele revolutie in Tsjechië

In een blogartikel op Elizamondegreen wordt de seksuele revolutie in Tsjechië beschreven. Volgens de auteur gaan er juist dit jaar in Tsjechië belangrijke wissels om.

Australische gelijkheidswet totaal afgewezen

Parlementair onderzoek onder 13.000 mensen in New South Wales (Australië) wees uit dat 85% de controversiële gelijkheidswet van parlementlid Alex Greenwich volledig verwierp. Dit wetsvoorstel