Over de grens: Terreurverdacht vanwege Bijbelse opvatting & kritiek op promotievideo US Army

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Terreurverdachte na preek over huwelijk
Een Britse predikant is ontslagen van de Trent School in Nottingham waar hij lesgaf, omdat hij zijn leerlingen voorhield dat de genderideologie on-Bijbels is. Dat schrijft onder meer The Critic. De 48-jarige dr. Bernard Randall had op de van oorsprong Anglicaanse school de taak het christelijk geloof te delen en met leerlingen te spreken over spirituele en morele kwesties. In 2018 liet dezelfde school zich coachen door iemand van de organisatie Educate and Celebrate, die LGBTI+-inclusietrainingen aanbiedt en scholen wil helpen om „gender, genderidentiteit en seksuele geaardheid in te bedden in het weefsel van uw organisatie.”

Nadat leerlingen hun zorgen hadden geuit over dat programma, gaf Randall een college met als thema ”Concurrerende ideologieën”. Daarin vertelde hij over het Bijbelse huwelijk en gaf hij aan dat leerlingen niet gedwongen waren een ideologie te accepteren waarmee ze het niet eens waren. Dat was tegen het zere been van de directie van de school. Die ontsloeg de docent, gaf hem aan de politie en bij de antiterreurwaakhond van de Britse regering.

Randall is eerder dit jaar naar de rechter gestapt. Hij klaagt zijn voormalig werkgever aan wegens discriminatie, intimidatie en oneerlijk ontslag. De predikant wordt bijgestaan door de organisatie Christian Legal Center, die pro deo juridische ondersteuning biedt aan christenen die worden gediscrimineerd.

Zorgmedewerker moet meewerken aan geslachtsverandering
Discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit bij medisch handelen moet verboden worden, vindt het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Medisch personeel dat om principiële redenen niet wil meewerken aan een geslachtsverandering krijgen met het nieuwe wetsvoorstel steeds minder ruimte. Ook zij moeten meewerken aan operaties die ‘van een man een vrouw maken’ en omgekeerd. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite The Christian Post.

Minister Xavier Becerra zei maandag dat „mensen het recht hebben om gelijk behandeld te worden, ongeacht hun genderidentiteit of seksuele geaardheid. Angst voor discriminatie kan ertoe leiden dat mensen afzien van zorg, wat ernstige negatieve gevolgen kan hebben.”

Gendercorrect schrijven
De Franse onderwijsminister Jean-Michel Blanquer heeft het gebruik van „gendersensitieve” schrijftaal op Franse scholen en in zijn ministerie verboden, schrijft de Duitse website Idea. De politicus van dezelfde partij als president Macron wil dat erin het onderwijs gendercorrect wordt geschreven. Dat blijkt in de praktijk lastig. Een meervoudsuitgang die het geslacht van een woord kan aangeven, moet tussen puntjes gezet worden. Het woord ”burgers” zou in het Frans zo geschreven moeten worden: citoyen.ne.s. Vanuit het onderwijs klinken kritische geluiden.

Polyandrie in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika mogen mannen met meerdere vrouwen trouwen. Polygamie is er toegestaan. De overheid van het Afrikaanse land denkt er nu over om vrouwen hetzelfde recht te geven, schrijft onder meer De Telegraaf. Vrouwen zouden dan met meerdere mannen mogen trouwen. Dat wordt polyandrie genoemd.

Op de plannen is veel kritiek. Vooral op Twitter uiten tegenstanders hun ongenoegen. Volgens hen druist polyandrie tegen Afrikaanse tradities – zegt bijvoorbeeld de in Zuid-Afrika bekende Musa Mseleku die met vier vrouwen is getrouwd.

„Een man kan niet zwanger worden”
Het Twitter-account van de Spaanse politicus Francisco José Contreras werd onlangs geblokkeerd vanwege een tweet waarin Contreras had gezegd dat „een man niet zwanger kan worden” omdat hij „geen baarmoeder of eicellen” heeft. Dat schrijft Fox News.

De opmerking van Contreras was een reactie op een artikel over een transgender-man –geboren als vrouw– die aankondigde vader te zijn geworden na de geboorte van een dochtertje.

De politicus werd van Twitter geweerd omdat hij „haatdragende taal” zou hebben gebezigd. Na 12 uur werd het account weer gedeblokkeerd.

Promotiefilmpje US Army
Het Amerikaanse leger heeft een promotievideo gemaakt. Daarin lijkt niet zozeer reclame gemaakt te worden voor het leger, als wel voor het feminisme en de genderideologie.

De video is onderdeel van een kleine serie waarin leden van de US Army kort over hun jeugd vertellen. In deze aflevering vertelt Emma Marlonelord over haar verleden. Veelvuldig klinkt dat deze Amerikaanse korporaal twee moeders heeft. Verder klinkt dat ze heeft meegelopen in marsen voor gelijkheid: „Het is leuk om te bedenken dat ik al van jongs af aan voor vrijheid strijd.” Uiteindelijk trouwen haar ouders, en gaat Emma naar de universiteit. Daar ontmoet ze sterke vrouwen, waardoor ze gaat denken: wat heb ik nu eigenlijk bereikt? Ze besloot daarom het leger in te gaan. „Een manier om mijn innerlijke kracht te bewijzen en onderweg misschien enkele stereotypen te doorbreken.”

Op YouTube kwam er zoveel kritiek op de video, dat de mogelijkheid om te reageren door het kanaal GoArmy is uitgeschakeld.

Meer buitenlands nieuws