Over de grens: Dragqueen als dienaar & kritiek op Bijbels geluid in Duitsland

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Ophef in Duitsland over kritisch artikel
De Duitse evangelisch-lutherse predikant Marcus Piehl schreef in de in de mei-editie van zijn parochiebrief kritisch over de genderideologie. Piehl –verbonden aan de St. Johannesgemeente in Nordstemmen, bij Hannover– schreef dat de hedendaagse visie op genderdiversiteit een aanval is op Gods scheppingsorde. Ook zei hij dat God „de levenslange verbintenis van een man en een vrouw zegent.” Volgens de predikant moeten christenen opkomen voor „wat God in Zijn Woord zegt”, ook al zijn die standpunten „misschien niet langer populair” in de huidige maatschappij.

Regionale en lokale kerkleiders vielen over de uitspraken van ds. Piehl. Ze uitten in de media kritiek op diens uitspraken, en gaven aan dat er gesprekken zullen komen met de predikant. Ook de kerkenraad van de predikant nam afstand van zijn uitspraken.

Daarop bood Piehl zijn verontschuldigingen aan. In een verklaring liet hij weten „de ontstane verwondingen en irritaties te betreuren. Hoewel ik vanuit mijn verstaan van de Bijbel maatschappelijke ontwikkelingen kritisch beschouw, was deze benadering niet vruchtbaar.”

Verbod op homoseksueel contact in Oeganda
Begin mei nam het Oegandese parlement de Sexual Offences Bill aan, schrijft onder meer dagblad Trouw. Het wetsvoorstel is vooral gericht op het beschermen van vrouwen en kinderen tegen seksueel misbruik. Aan het voorstel werd later een extra artikel toegevoegd dat seksuele handelingen tussen twee personen van hetzelfde geslacht verbiedt. Op overtreding staat een maximale gevangenisstraf van tien jaar. De wet wordt van kracht als president Yoweri Museveni zijn handtekening eronder zet. Dat zal naar verwachting binnenkort gebeuren.

Een eerder wetsvoorstel dat homoseksuele handelingen moest verbieden, leidde in 2014 tot grote internationale ophef. De wet werd toen niet ingevoerd. Nu komt zo’n verbod er via een andere route dus alsnog.

Dragqueen als dienaar
De United Methodist Church in Amerika staat op het punt van scheuren, schrijft onder andere WGLT.org. Dat komt doordat een 23-jarige openlijk homoseksuele dragqueen onlangs door een districtscommissie is toegelaten als kandidaat voor de bediening. Het conservatieve deel van het kerkgenootschap kan zich niet vinden in die beslissing en wil zich afsplitsen van het progressieve deel van de kerk.

De jongeman waar het conflict om draait, heet Isaac Simoons en woont in Bloomington-Normal in de staat Illinois. Zijn „drag-naam” is Penny Cost, volgens Simmons een woordspeling op Pinksteren (Engels: Pentecost). „Mijn drag is mijn manier om op een nieuwe manier te spreken, zoals de discipelen bij het Pinksterfeest een andere taal spraken. Het is mijn manier om mensen te bereiken die keer op keer te horen hebben gekregen dat ze onbereikbaar en onheilig zijn.” Simmons ziet het als zijn missie om „de enorme kloof tussen queerness en spiritualiteit te helpen overbruggen.”

Geen puberteitsremmers meer voor jonge Zweden
Tieners jonger dan zestien jaar mogen in Zweden geen puberteitsremmers of geslachtshormonen meer voorgeschreven krijgen, schrijft het Nederlands Dagblad. In 2018 had het land nog plannen om de minimumleeftijd voor geslachtsveranderende operaties te verlagen naar 15 jaar, zonder toestemming van de ouders. Daar kwam toen veel kritiek op.

In Nederland staan hormonale behandelingen bij jongeren met genderdysforie niet ter discussie. In Engeland wel. Daar sprak het hooggerechtshof in december uit dat zulke behandelingen experimenteel zijn en dat jongeren onder de zestien jaar waarschijnlijk onvoldoende begrijpen wat de gevolgen ervan zijn.

Meer buitenlands nieuws

De seksuele revolutie in Tsjechië

In een blogartikel op Elizamondegreen wordt de seksuele revolutie in Tsjechië beschreven. Volgens de auteur gaan er juist dit jaar in Tsjechië belangrijke wissels om.

Australische gelijkheidswet totaal afgewezen

Parlementair onderzoek onder 13.000 mensen in New South Wales (Australië) wees uit dat 85% de controversiële gelijkheidswet van parlementlid Alex Greenwich volledig verwierp. Dit wetsvoorstel