Over de grens: Amazon bant boek & omstreden uitspraak in Engeland

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Generatie Z
Bijna één op de zes Amerikanen die tot de generatie Z behoren (18 tot en met 23 jaar), identificeert zichzelf als lhbt’er. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Het gaat om 15,9 procent. Dat is bijna drie keer zo veel als het gemiddelde onder volwassenen – 5,6 procent van alle Amerikanen ouder dan 18 jaar noemde zich in 2020 ”niet heteroseksueel”. Bij het vorige onderzoek, in 2017, was dit nog 4,5 procent.

Van die 5,6 procent noemt 54,6 procent zich biseksueel, 24,5 procent homoseksueel, 11,7 procent lesbisch, en 11,3 procent identificeerde zich als transgender.

Rechtszaak
Planned Parenthood, de Amerikaanse organisatie die naar eigen zeggen „vrouwen helpt”, maar ook abortussen uitvoert en pleit voor uitbreiding van de abortuswet, heeft een rechtszaak aangespannen tegen South Carolina. In die Amerikaanse staat heeft gouverneur Henry McMaster namelijk een wet ondertekent die abortussen verbiedt vanaf het moment dat er van de foetus een hartslag te detecteren is. In meer staten is soortgelijke wetgeving ingevoerd, maar in de meeste gevallen wordt die ook meteen aangevochten en voor de rechter gebracht.

When Harry Became Sally
Webwinkel Amazon heeft een boek uit de digitale schappen gehaald waarin de genderideologie kritisch tegen het licht wordt gehouden. ”When Harry Became Sally: Responding to the Transgender Moment” van de auteur Ryan T. Anderson was al sinds 2018 te koop via Amazon. Het bedrijf heeft geen toelichting bij het besluit gegeven. Volgens conservatieve Amerikanen wordt het boek gecensureerd, omdat het kritisch is over de heersende liberale tijdgeest. ”Mein Kampf” van Hitler –tot voor kort verboden in Nederland– is wél via Amazon te verkrijgen.

Na het besluit van Amazon om ”When Harry Became Sally” niet meer te verkopen, steeg de verkoop bij andere boekhandels spectaculair.

Adoptiekind
Richard Page, een van de directeuren van de National Health Service (het publieke stelsel voor gezondheidszorg in Engeland), werd in 2016 ontslagen uit zijn functie. De reden: hij zei tijdens een interview met de BBC in 2015 dat naar zijn overtuiging een adoptiekind beter af is met een vader en een moeder, dan wanneer het kind twee vaders of twee moeders zou hebben. Hierom werd hij niet alleen ontslagen als directeur van de NHS, maar ook geschorst als magistraat in het Britse graafschap Kent.

De christelijke Page spande een rechtszaak aan. Inmiddels is er al zes jaar een juridische strijd gaande. Het Court of Appeal (letterlijk: Hof van Beroep) heeft vorige week vrijdag, 26 februari 2021, geoordeeld dat het ontslag en de schorsing van Page geoorloofd was. De voormalig NHS-directeur is voornemens tegen de uitspraak in beroep te gaan. Volgens Page toont zijn zaak dat de vrijheid van meningsuiting voor christenen op hun werkplek steeds verder ingeperkt wordt.

Lees meer over de zaak via de bijvoorbeeld christianconcern.com.

‘Vrouw’ met baard
Techreus Apple komt binnenkort met een nieuwe versie van hun besturingssysteem iOS. Daarin wordt een aantal nieuwe emoji toegevoegd aan het bestaande assortiment. Onder andere een ”vrouw met baard”, en een genderneutraal ”persoon met baard”, zo meldt onder andere RTL Nieuws. Vorig jaar maakte een transgendersymbool zijn opwachting in de emoji-bibliotheek.

Meer buitenlands nieuws

Predikant Albanië vrijgesproken

Twee jaar geleden werd aan de Albanese predikant Akil Pano gevraagd wat hij vond van het voorstel om voortaan te spreken over ‘ouder 1 en

Deense man mag niet in vrouwengevangenis

Dit feit hoeft geen verwondering te wekken. Toch wordt hierover op hoog niveau een rechtszaak gevoerd, aldus CNE.news. Deze man identificeert zich namelijk als vrouw

Maandverband niet meer voor vrouwen

Always, één van de grootste leveranciers van maandverband, heeft het woord ‘vrouw’ geschrapt uit het jaarlijkse pamflet. In dit document geven ze jonge meisjes uitleg