Over de grens: Schotse scholieren & Biden op de bres voor lhbt’ers

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Gender Transition Policy
De Britse multinational Unilever wil haar beleid eerlijker en inclusiever maken. De levensmiddelengigant wil rond 2025 zo’n 2 miljard euro per jaar investeren om bijvoorbeeld meer te kunnen focussen op managementfuncties voor vrouwen, mensen met een handicap, etnische minderheden en mensen uit de LGBTQI+ gemeenschap. Daarnaast heeft het bedrijf bijvoorbeeld de Gender Transition Policy, die zorgt voor extra verlofopties voor personeel dat besluit een geslachtsverandering te ondergaan.

LGBT Youth Scotland
Er zijn door Schotse scholen tientallen meldingen bij lokale autoriteiten melding gemaakt van ouders die de wens van hun kind om van geslacht te veranderen niet steunen. Dat meldt The Sunday Times.

Voor dergelijke situaties heeft lobbyclub LGBT Youth Scotland in 2017 richtlijnen opgesteld – waar de Schotse regering zich overigens van heeft gedistantieerd. In de richtlijnen staat dat, als een docent ‘merkt’ dat een scholier zijn geslacht wil veranderen, de leerkracht daar alleen met toestemming van het kind melding van mag maken bij de ouders. Als het kind die toestemming geeft en de ouders willen niet aan de geslachtsverandering meewerken, dan moet de docent ze aangeven bij de lokale autoriteiten. Hoewel het dus geen erkende richtlijnen zijn, zijn er blijkbaar scholen die er toch naar handelen, getuige de tientallen meldingen.

Transgendermilitairen
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft in de eerste dagen van zijn regering duidelijk gemaakt vaart te willen maken met het uitvoeren van de agenda van de lhbt-beweging. Zo heeft hij op 25 januari het verbod op transgenders in het leger opgeheven. Dat verbod stelde Donald Trump in, nadat Barack Obama in 2016 voor het eerst de mogelijkheid voor transgenders om in het leger te dienen openstelde.

Op Facebook werd kritisch gereageerd op het besluit van Biden. Daarop blokkeerde het sociale medium verschillende mensen die volgens Facebook berichten plaatsten die “aanzetten tot haat”. Zo ook Robert Gagnon, aldus The Christian Post. Gagnon is professor nieuwtestamentische theologie aan de Houston Baptist University en houdt zich veel bezig met de Bijbelse visie op seksualiteit. Een vriend van Gagnon werd ook vanwege kritiek door Facebook geblokkeerd. Daar reageerde de professor op. Hij vergeleek onder andere de transgender-ideologie met een „religieuze sekte” en zei dat het „inderdaad een pseudowetenschap is”, in die zin dat het mensen dwingt om fundamentele biologie te verwerpen. Vanwege zijn reactie werd Gagnon 24 uur van Facebook geweerd.

Rachel Levine
Een andere uiting van Bidens sympathie voor de lhbt-beweging is de voordracht van de eerste transgenderpersoon in een Amerikaans kabinet. Hij heeft Rachel Levine gekozen als onderminister van Volksgezondheid. Volgens Biden is Levine een „historische en zeer gekwalificeerde keuze om het gezondheidsbeleid van onze regering te helpen leiden.”

Twitter heeft de accounts van twee nieuwsmedia geblokkeerd die het biologische geslacht van Levine benoemden. Het gaat om ”Catholic World Report” en ” The Daily Citizen”. Eerstgenoemde is inmiddels weer gedeblokkeerd. Het gaat om de volgende tweets:

Weigerfotograaf
De Amerikaanse fotograaf Bob Updegrove heeft een rechtszaak aangespannen tegen procureur-generaal Mark Herring van de staat Virginia. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de Virginia Values Act; een wet die mogelijk leidt tot kwesties als waar de Masterpiece Cakeshop uit Colorado in 2018 mee te maken kreeg. Deze bakkerij weigerde een taart te bakken voor een homokoppel dat ging trouwen. Dat leidde tot een rechtszaak waarin de bakkerij uiteindelijk in het gelijk werd gesteld.

De Virginia Values Act stelt volgens Updegrove de rechten en vrijheden van lhbt’ers boven die van andere burgers. Als hij een fotoshoot van een homokoppel zou weigeren, zou de wet die sinds juli 2020 van kracht is, ook tot rechtszaken kunnen leiden. Updegrove heeft meerdere advocaten die zijn zaak verdedigen.

Japan
Net als in veel Westerse landen is het aantal mensen dat een geslachtsverandering wil ook in Japan de laatste jaren sterk gestegen. Ging het in 2004 nog om een enkeling, tegenwoordig zijn het er zo’n duizend per jaar, meldt Nippon.com. In totaal hebben al bijna 10.000 mensen een transitie ondergaan, of zijn daar nog mee bezig.

Meer buitenlands nieuws