Over de grens: Puberteitsremmers & gendercreatief ouderschap

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Puberteitsremmers
De BBC krijgt kritiek na een artikel over puberteitsremmers. Een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk heeft begin december besloten dat kinderen tot zestien jaar deze hormoonpillen, die gebruikt worden voor geslachtsverandering, niet meer mogen gebruiken. Daarop schreef BBC-journalist Ben Hunte een artikel waarin hij vooral liet doorklinken: deze uitspraak zal voor meer zelfmoorden zorgen, omdat jongeren die worstelen met hun man- of vrouw-zijn hierdoor niet meer geholpen kunnen worden.

Hunte liet verschillende mensen aan het woord die deze ongegronde voorspelling onderstreepten. Dat waren echter geen deskundigen. Zo werd LHBT-activist Adrian Harrop geciteerd. Hij zegt: „Ouders worden in de steek gelaten op een punt waar ze moeten worstelen om met hun kinderen, die in nood en angst verkeren, om te gaan. Helaas is er een zeer reëel risico op meer zelfmoorden.”

Ook Helen Webberley werd aan het woord gelaten. Deze ‘arts’ werd in 2017 geschorst door de General Medical Council omdat ze zonder vergunning een transgenderkliniek voor kinderen runde. Daarbij gebruikte ze experimentele geneesmiddelen uit het buitenland, waarmee ze de Britse wet dwarsboomde. Webberley eiste: „De gevolgen van het verbod op puberteitsremmers voor de geestelijke gezondheid kunnen niet worden onderschat en het risico van zelfbeschadiging en zelfmoord moet worden erkend.”

Columnist James Kirkup, van het Britse magazine The Spectator, en oudergroep Transgender Trend zijn verontwaardigd over de schadelijke en onevenwichtige berichtgeving van de BCC, het grootste kwaliteitsmedium van het Verenigd Koninkrijk. Zonder bewijs beweren dat een rechtelijke uitspraak tot meer zelfmoorden leidt, is onverantwoord, stellen de critici.

NIPT
Sinds de niet-invasieve prenatale test (NIPT) in 2012 in het Verenigd Koninkrijk is ingevoerd, is het aantal kinderen dat met het syndroom van Down wordt geboren gehalveerd. Dat blijkt uit recent onderzoek, gepubliceerd in het European Journal of Human Genetics.

Uit de cijfers blijkt dat in Zuid-Europa het aantal geboortes met het syndroom van Down met 71 procent is gedaald als gevolg van abortus. In Noord-Europa daalde het aantal geboortes met 51 procent en in Oost-Europa met 38 procent.

Belgisch record
Een recordaantal mannen en vrouwen heeft zich gemeld bij het Centrum voor Seksuologie & Gender van het Universitair Ziekenhuis van Gent, schrijft de VRT. Ruim 600 mensen klopten bij het Belgische ziekenhuis aan met de wens hun geslacht te laten veranderen. Door de drukte is de wachttijd inmiddels opgelopen tot anderhalf jaar. Volgens Professor Guy T’Sjoen, diensthoofd van het Centrum, is dat „dramatisch voor volwassenen die dit al lang overwegen, maar ook voor jongeren die er mee worstelen.” T’Sjoen pleit voor meer genderklinieken in Vlaanderen en Wallonië.

Gendercreatief ouderschap
Een Autralische moeder doet op het vrouwenplatform MamaMia haar beklag over een beschuldiging van kindermisbruik. De van oorsprong Amerikaanse vrouw, Kyl Myers, krijgt via sociale media veel negatieve reacties vanwege het feit dat ze haar kind zelf laat beslissen over zijn/haar geslacht. Gendercreatief ouderschap, noemt ze dat. „Voor ons betekent dit dat we bij de geboorte van ons kind, Zoomer, geen binair meisjes- of jongensgeslacht hebben toegewezen; we maken de geslachtsdelen van Zoomer niet bekend aan mensen die het niet hoeven te weten.”

Kyl en haar man doen aan „gendercreatief opvoeden.” „Omdat ik geloof dat het aan een individu is om het geslacht te bepalen en niet hoeft te worden toegewezen bij de geboorte. En omdat ik de seksistische stereotypen en onderdrukking waarmee kinderen vanaf hun geboorte worden overspoeld, niet wil bestendigen.”

Angola
In veel Afrikaanse landen is homoseksualiteit nog verboden of strafbaar, maar steeds meer landen voeren liberale wetgeving op dit punt in. Recent deden Mozambique, de Seychellen, Botswana en Angola dat bijvoorbeeld. In laatstgenoemd land werd in 2019 een nieuw Wetboek van Strafrecht goedgekeurd dat volgende maand, vanaf februari 2021, gaat gelden. Vanaf dat moment zijn „seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht” niet meer strafbaar.

Meer buitenlands nieuws

Target krabbelt terug met LHBT-acceptatie

Target, een grote Amerikaanse winkelketen, raakte vorig jaar in opspraak toen ze een ‘Pride Month-collectie presenteerde. Veel Amerikanen riepen op het bedrijf te boycotten. Om